Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Traian Băsescu apeleaza la Vladimir Putin pentru eliberarea reprezentantílor OSCE

Bucureşti: Traian Băsescu apeleaza la Vladimir Putin pentru eliberarea reprezentantílor OSCE

DISTRIBUIȚI

127962 – 28042014 –  Presedintele Traian Basescu condamna actiunile separatistilor pro-rusi din orasul Slaviansk, aflat in estul Ucrainei, care au luat ostatici mai multi membri ai OSCE, observatori ai situatiei conflictuale din tara vecina.

„Actiunea de retinere a reprezentantilor din cadrul Misiunii OSCE chemati sa monitorizeze situatia din estul Ucrainei este un atac direct la eforturile internationale de detensionare a situatiei si un gest ilegal din partea unor forte paramilitare ilegitime. Tendinta de negociere a eliberarii membrilor misiunii, care au statut diplomatic, de catre rapitori, contra unor infractori detinuti de autoritatile legale ale unui stat, are elementele unei luari de ostatici si a actiunilor unui grup terorist”, a precizat Traian Basescu, potrivit unui  comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Seful statului roman considera ca orice actiune de retinere ilegala, rapire si utilizare a civililor pasnici ca scuturi umane in operatiuni separatiste „este in masura sa antreneze raspunderea penala pentru infractiuni la adresa drepturilor omului”.

In plus, Romania condamna orice separatism si folosirea presiunilor de tip militar in rezolvarea unor conflicte de natura politica.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a facut un apel la presedintele rus Vladimir Putin „sa condamne ferm actiunile ilegale de natura militara din regiunea Donetsk si sa utilizeze toata autoritatea sa pentru a permite buna functionare a misiunii OSCE in estul Ucrainei”.

„Separatismul militarizat ca argument pentru atingerea unor deziderate politice este sanctionat penal in orice stat din lume care respecta normele si principiile dreptului international si care apara coexistenta pasnica in Europa”, incheie presedintele Basescu.

Opt membri ai unei misiuni a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), aflata pe teritoriul Ucrainei, au fost rapiti, vinerea trecuta, de separatistii pro-rusi si sunt tinuti ostatici, a transmis guvernul de la Kiev. Reprezentantii OSCE – un grup independent care ofera consultanta tarilor in teme de guvernare – au fost luati ostatici in orasul estic Slaviansk.

Insurgentii prorusi au declarat ca observatorii internationali sunt „prizonieri de razboi” si i-au adus pe acestia in fata presei, in cadrul unei conferinte.

Unul dintre acestia a fost eliberat duminica. Este vorba despre un inspector militar din Suedia care suferea de o forma usoara de diabet. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.