Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Traian Băsescu este îngrijorat pentru Republica Moldova

Bucureşti: Traian Băsescu este îngrijorat pentru Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

127698 – 16042014 – Presedintele Traian Basescu a vorbit, marti seara, despre criza din Ucraina, mentionand in acest context ca ar fi o greseala din partea liderului rus Vladimir Putin sa invadeze Ucraina.

De asemenea, seful statului a spus ca Romania nu va fi atacata, insa a admis ca ii este teama pentru Republica Moldova. In opinia presedintelui, daca Putin inainteaza „pasnic sau nu”, am putea avea o R. Moldova fara Transnistria.

„E foarte greu sa intuiesti obiectivul lui Putin. Nu trebuie invadata Ucraina, ar fi o mare greseala. Sigur, trebuie sa puna capat instabilitatii. Singura, lasata sa faca asta, Ucraina poate sa puna si singura capat instabilitatii din est. Putin are nevoie, si aici e marele joc, de o Ucraina care sa nu intre in UE sau NATO. Ucraina trebuie sa mearga inainte cu alegerile, daca nu, Rusia va canta partitura cu ‘singurul presedinti legitim este Ianukovici'”, a declarat seful statului, la Digi 24.

Traian Basescu si-a aratat convingerea ca presedintele interimar din Ucraina „nu a ordonat cu inima deschisa trupelor sa restabilieasca ordinea”.

„Federalizarea nu este o solutie. Se parea ca, din pacate, chiar la Kiev sunt voci care spun ‘hai sa ne uitam la federalizare’. Anumite regiuni vor avea o autonomie atat de mare ca statul va fi blocat”, a adaugat Basescu.

„Imi este teama pentru Republica Moldova”

In acest context, seful statului a dat asigurari ca Romania nu va fi invadata, pentru ca „este destul de dificil sa ataci un stat NATO. Nimeni nu pune problema ca nu se va aplica imediat Art. 5 din tratat – Toti pentru unul, unul pentru toti”.

„Imi este teama pentru Republica Moldova, sunt ingrijorat de Transnistria. Nu poti sa nu te uiti pe harta. Nu fac o propaganda antiruseasca, dar nestiind, presupun, pentru ca Rusia a devenit impredictibila. Tinta zero a fost Crimeea, urmatorul pas este revenirea la gurile Dunarii, frontiera traditionala a fostei Uniuni Sovietice, pe bratul Chilia. Daca Putin decide sa vina la Dunare, pasnic sau nu, Transnistria e pierduta”.

In ceea ce priveste sanctiunile impuse Rusiei, Traian Basescu sustine ca acestea nu sunt suficiente.

„Rusia face un joc al unei propagande care nu are nimic comun cu realitatea – ‘nu noi suntem’. Cum sa nu fie ei cand sunt atatea institutii care aduna informatii de pe teritoriul Ucrainei. (…) Nu noi, noi citim in presa”, a completat Basescu, adaugand ca evenimentele din estul Ucrainei justifica trecerea la etapa a treia de sanctiuni: „inghetarea activelor, sistarea importului de gaze naturale din Rusia etc.” – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.