Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Victor Ponta: Aniversarea aderării la NATO e şi un moment de...

Bucureşti: Victor Ponta: Aniversarea aderării la NATO e şi un moment de exprimare a îngrijorării

DISTRIBUIȚI

127473 – 07042014 –  Marcarea a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO nu este doar un moment de sarbatoare, ci si unul de exprimare a ingrijorarii, a declarat luni premierul Victor Ponta, adaugand ca provocarile apar si vor continua sa apara, iar Romania, alaturi de aliatii sai, trebuie sa se adapteze si sa pregateasca o strategie.

„Am sarbatorit 10 ani de la intrarea in NATO intr-un an in care exista, cu siguranta, cea mai mare criza de securitate din regiunea din care Romania face parte. Deci, n-a fost doar o sarbatoare, cred ca a fost in acelasi timp un moment de exprimare a ingrijorarii si un moment in care Romania, pe de-o parte, realizeaza cat de importanta este apartenenta ei la un cadru de securitate interntionala, dar si faptul ca aceasta atmosfera instabila in regiune nu este un lucru definitiv, ca provocarile apar si vor continua sa apara si ca Romania, alaturi de aliatii sai, trebuie sa se adapteze si sa-si pregateasca strategia la ce urmeaza sa se intample in regiune si in lume in anii care urmeaza”, a spus Ponta, in alocutiunea sustinuta la simpozionul cu tema ,”Extinderea NATO in 2004: un deceniu de contributie robusta, responsabilitate si angajament pentru o noua Alianta”, organizat de Ministerul Apararii Nationale, la Palatul Parlamentului.

Ulterior, intr-o declaratie de presa, el a aratat ca actualul context impune luarea unor decizii care vizeaza atat extinderea unui parteneriat economic intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, in cadrul NATO, cat si extinderea securitatii asupra unor state care si-au exprimat optiunile pro-UE.

„Viziunea Romaniei a ceea ce trebuie facut in continuare, in contextul crizei din Ucraina, al provocarilor care apar, este aceea de a avea un dublu sens al integrarii. Pe de-o parte, NATO sa           devina si un spatiu economic – si de investitii, si de comert comun – si asta se poate realiza prin accelararea acordului de investitii si comert intre UE si Statele Unite ale Americii (…) Si in al doilea rand, extinderea capabilitatii de protectie a NATO catre tarile care au luat o decizie clara de a veni spre UE, si aici ma refer in primul rand la Moldova, dar si la Georgia, si la Ucraina daca merge in aceasta directie, pentru ca, altfel, degeaba le spunem ca ii dorim in UE daca nu putem sa le asiguram securitatea, si cred ca, in acest context de criza, deciziile pe plan european si transatlantic se vor lua mai repede”, a spus Ponta.

El a adaugat ca Romania trebuie sa fie unul dintre promotorii acestor decizii, la reuniunea NATO din septembrie, dar si in cadrul noii structuri a Comisiei Europene care se va forma dupa alegerile parlamentare europene care vor avea loc in acest an. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.