Acasă Politic Bucureşti: Vişinescu, trecut la infracţiuni contra umanităţii şi urmărit penal

Bucureşti: Vişinescu, trecut la infracţiuni contra umanităţii şi urmărit penal

DISTRIBUIȚI
alexandru_visinescu

127854 – 23042014 –  Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General au dispus, prin ordonanţă, la data de 17 aprilie 2014, schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de genocid în infracţiuni contra umanităţii în dosarul torţionarului Alexandru Vişinescu.

Totodată, prin acelaşi act s-a dispus şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Alexandru Vişinescu, potrivit unui comunicat al Parchetului General.           Din probatoriul administrat până în prezent, a rezultat că în perioada 1956-1963, în care au fost închise vârfurile deţinuţilor politici din România comunistă, penitenciarul a fost condus de căpitanul, apoi maiorul Alexandru Vişinescu, care a aplicat un regim de detenţie dur, cunoscut

pentru izolarea completă în care erau ţinuţi cei încarceraţi şi pentru neasigurarea condiţiilor medicale necesare deţinuţilor bolnavi.

Principalele categorii de deţinuţi aflate în penitenciar, aşa cum reiese chiar dintr-o notă a lui Vişinescu adresată Consiliului Securităţii Statului din anul 1967, erau: foşti conducători în guvernele burghezo-moşiereşti şi în conducerile PNŢ şi PNL, foşti conducători ai diverselor organizaţii subversive, foste cadre de conducere după 23 August 1944, foste cadre MAI după 23 August 1944, foşti conducători ai diverselor secte religioase etc.

Condiţiile de viaţă din Penitenciarul Râmnicu Sărat, aşa cum au fost descrise de foştii deţinuţi şi reies din documente, au creat premisele apariţiei unor afecţiuni deosebit de grave, soldate în câteva cazuri cu decesul deţinuţilor, probând natura abuzivă şi tratamentul neglijent aplicat de comandantul închisorii lt. col. (r) Alexandru Vişinescu, în perioada 1956 – 1963. Regimul impus nu asigura sub nicio formă condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea 10 ani. Decesul deţinuţilor politici survenea astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic.

Actele săvârşite de inculpat în perioada în care a deţinut funcţia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 439 lit. j) din noul Cod penal, infracţiuni contra umanităţii, respectiv persecutarea unui grup sau a unei colectivităţi determinate prin privare de drepturile fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, rasial, naţional, etnic, cultural, religios, sexual ori în funcţie de alte criterii recunoscute ca inadmisibile în dreptul internaţional, se arată în comunicatul Parchetului.

În cursul zilei de astăzi, inculpatul a fost citat la parchet în vederea aducerii la cunoştinţă a noii încadrări juridice. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.