Acasă Social Bucureşti: Ziua Mondială a Sănătăţii, dedicată bolilor transmise prin vectori

Bucureşti: Ziua Mondială a Sănătăţii, dedicată bolilor transmise prin vectori

DISTRIBUIȚI

127469 – 07042014 –   Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an, la data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948, şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

În acest an, tema campaniei este reprezentată de bolile transmise prin vectori, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii. Scopul campaniei este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din Sănătate şi autorităţile asupra ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi stimularea familiilor şi comunităţilor pentru a se proteja.

În România, campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, având sloganul „Entităţi mici, pericol mare!”, este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Vectorii sunt organisme (cel mai frecvent artropode – ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, dar şi animale – rozătoarele) care pot transmite boli grave de la o gazdă la alta şi dintr-un loc în altul. Aceştia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim.

Bolile transmise prin vectori sunt afecţiuni cauzate de agenţii patogeni (virusuri, bacterii, rikettsii, paraziţi) la populaţiile umane.

Campania din acest an se concentrează asupra unor vectori importanţi şi a bolilor pe care aceştia le pot cauza, precum şi asupra a ceea ce putem face pentru a ne proteja.

Deoarece bolile transmise prin vectori încep săse răspândească dincolo de graniţele tradiţionale, acţiunile întreprinse trebuie să fie extinse şi în afaraţărilor în care aceste boli apar în prezent.

Bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecţioase.

Boala transmisă prin vectori cu cea mai mare mortalitate, malaria, a cauzat în 2010 cel puţin 660.000 de decese.

În România, în anul 2011 s-au înregistrat 40 de cazuri de malarie, iar în 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de import.

Totuşi, boala transmisă prin vectori cu cea mai mare creştere în lume este febra galbenă, cu o creştere de 30 de ori a incidenţei în ultimii 50 de ani.

În prezent, 40% din populaţia lumii este ameninţatăde febra galbenă.

În 2012, o izbucnire epidemică din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2.000 de îmbolnăviri şi identificarea a 80 de cazuri de import în alte 10 ţări europene.

În România s-au raportat 2 cazuri confirmate în 2011 şi 3 cazuri în 2012 (călători în Thailanda şi Madeira), potrivit Ministerului Sănătăţii. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.