Acasă Cultura/Media Galaţi: Colţi de fildes la frontieră

Galaţi: Colţi de fildes la frontieră

DISTRIBUIȚI

127590 – 10042014 – Poliţişti de frontieră gălăţeni din cadrul PTF Oancea, împreună cu inspectorii vamali, au descoperit, pe sensul de intrare în ţară, într-un microbuz condus de un cetăţean bulgar, ascunsi sub banchetă, doi colţi din fildeş de elefant, in greutate de trei kilograme, pe care bărbatul intenţiona să-i transporte in Turcia.

Colţii de fildeş, unul de  30 cm, iar cel de al doilea de 46 cm, au fost ridicaţi şi trimişi pentru expertiză la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii “Răsvan Angheluţă“ din Galaţi.

În urma expertizării, specialiştii din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii au informat poliţiştii de frontieră că ambii colţi sunt din fildeş de elefant juvenil.

Bulgarul a declarat că a achiziţionat cei doi colţi dintr-o piaţă din Republica Moldova, plătind 20 euro, cu intenţia de a-i face cadou unui prieten din Turcia. Acesta a adăugat că nu avea cunoştinţă despre faptul că sunt fildeşi de elefant.

Ca urmare a faptului ca bulgarul nu avea documente de import/export sau alte documente şi certificate prevăzute de lege pentru transportul acestor produse cu regim special, pe lângă reţinerea colţilor de fildeş, el a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 7.500 lei. – PROMPT MEDIA

“Anabasis”, lansare românească la Viena

Lansarea traducerii în limba germană a romanului Anabasis” scris de prozatorul, istoricul şi filosoful Gheorghe Schwartz, are loc astăzi la Viena

„Anabasis” face parte din ciclul ”Cei o sută” şi prezintă, sub forma unui arbore genealogic, evoluţiile succesive ale generaţiilor, începând în perioada căderii Babilonului şi ajungând până în epoca precreştină. Traseul povestirii porneşte de la imperiul lui Nabucodonosor, pentru ca următoarea generaţie să ne aducă în palatul lui Daruis. Discursurile lui Platon şi Socrate însoţesc cititorul prin câmpurile de luptă ale Greciei antice, prin bătăliile lui Alexandru cel Mare, găsind explicaţia construcţiei Colosului lui Rodos şi ajungând în cele din urmă, la a 13-a generaţie, în mijlocul Războaielor Punice.

Romanul prezintă schimburile de forţe pe scena politică din acea perioadă, schimbările de mentalitate şi de percepţie a fiinţei umane. Fiecare fiu al generaţiei sale are ţeluri specifice, puncte forte şi slăbiciuni diferite şi trebuie să descopere rolul pe care îl joacă în epoca lui. Protagoniştii rămân mereu personaje fictive care există în paralel cu personalităţi atestate ale vremii, interacţionează des cu acestea, dar fără să îşi găsească un loc propriu în cărţile de istorie.

Gheorghe Schwartz, decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale a Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad, consilier cultural la Ambasada României de la Bonn între anii 1992-1993, autor al mai multor cărţi de specialitate, este unul dintre cei mai prolifici şi originali scriitori contemporani din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.