Acasă Uncategorized Harghita: Concurs de limba română pentru elevii maghiari

Harghita: Concurs de limba română pentru elevii maghiari

DISTRIBUIȚI

127546 – 09042014 – Aproximativ 300 de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Bacău au participat la Miercurea Ciuc, la un concurs de limba română, devenit tradiţional, potrivit Vocea Transilvaniei. Concursul naţional de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi ‘Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!’ a ajuns la ediţia a XII-a şi se adresează elevilor din clasele V-XII de la şcolile cu predare în limba maghiară.

Toţi elevii participanţi la competiţie au maghiara ca limba maternă şi, în mod obişnuit, au puţine posibilităţi de a participa cu şanse reale la un concurs de limba română, dar şi de a-şi exersa aceste cunoştinţele.

Iniţiatoarea concursului, profesoara de limba română Maria Sturzu, a declarat că ideea i-a venit după ce a constatat care sunt carenţele de exprimare ale elevilor maghiari, dar şi reţinerea acestora de a vorbi în limba română.

“Ideea de a iniţa acest concurs a pornit tocmai în momentul în care am observat care sunt carenţele de exprimare (…) ale elevilor maghiari. Însuşi titlul concursului -Competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi- se adresează exact acestei carenţe, de a ajuta, sprijini şi încuraja (…) pe elevii care au o anumită reţinere, nu doar în faţa profesorului dar şi a oricărui alt vorbitor care nu aparţine ariei sale lingvistice natale, şi o dată ieşit de acolo, construieşte, ridică o barieră completă în comunicare cu ceilalţi”, a declarat profesoara Maria Sturzu.            Gazda concursului, directorul Liceului Teoretic Marton Aron, Varga Laszlo, a declarat că această întrecere contribuie la apropierea dintre maghiari şi români şi exprimă dorinţa de a institui şi păstra relaţii de înţelegere, convieţuire şi pace între cele două comunităţi.

“Acest concurs are şi o încărcătură simbolică deoarece, fără îndoială, contribuie la apropierea dintre minoritatea maghiară şi naţiunea majoritară. Este, de fapt, un concurs care exprimă dorinţa noastră de a păstra şi de a institui relaţii de normalitate, de bună înţelegere, de convieţuire şi de pace între comunităţile noastre. Este un concurs de care suntem foarte mândri, tocmai din acest punct de vedere, deoarece credem că, fără stăpânirea cât mai bună şi mai corectă a limbii române, nu se poate realiza integrarea optimă a tinerilor de etnie maghiară în societatea românească, iar pe de altă parte este şi un argument în favoarea învăţământului în limba maternă, în sensul că (…) nu sunt adevărate acele afirmaţii care susţin că acesta îi îndepărtează pe elevi (…) sau le creează probleme în învăţarea limbii române”, a declarat Varga Laszlo.

Prezent la festivitatea de deschidere, prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, i-a felicitat pe elevi pentru că au participat în număr mare la acest concurs, dar şi pe profesorii care au înţeles că limba română este un mod de comunicare, care le va fi de mare ajutor copiilor în viitor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.