Acasă Externe Lituania: Valeriu Zgonea – la Conferinţa Preşedinţilor de Parlamente din Statele UE

Lituania: Valeriu Zgonea – la Conferinţa Preşedinţilor de Parlamente din Statele UE

DISTRIBUIȚI

127491 – 08042014 –  Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, participă la lucrările Conferinţei Preşedinţilor de Parlamente din Statele Membre ale Uniunii Europene, care se desfăşoară în Lituania, la Vilnius, în zilele de 7 8 aprilie 2014.     Conferinţa constituie un prilej de analiză aprofundată a celor mai importante aspecte care privesc viitorul construcţiei europene, pe agenda reuniunii fiind prevăzute sesiuni plenare având ca teme: Rolul parlamentelor în combaterea consecinţelor crizei economice şi financiare, Aniversarea a cinci ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, lecţii privind controlul respectării principiului subsidiarităţii în parlamente, Cooperarea interparlamentară cu ţările Parteneriatului Estic, Cooperarea interparlamentară în domeniul libertăţii, securităţii şi justiţiei, potrivit unui comunicat al Camerei Deputaţilor.

La sesiunea privind Rolul parlamentelor în combaterea consecinţelor crizei economice şi financiare, preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că Uniunea Europeană se află în faţa unei mari provocări, care constă în divergenţa crescută dintre ţările Uniunii şi disparităţile existente în cadrul acestora.

România a avut un rol activ în efortul european comun de combatere a instabilităţii financiare şi stimularea competitivităţii economice pe termen lung, fiind asociată cu mecanisme consolidate de cooperare, cum ar fi Pactul Euro Plus şi Tratatul pentru stabilitate, coordonarea şi guvernanţa în Uniunea Economică şi Monetară. În acest context, Valeriu Zgonea a prezentat premisele pentru o reformă profundă şi autentică a Uniunii Economice şi Monetare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut o alocuţiune în cadrul sesiunii având ca temă Cooperarea interparlamentară cu ţările Parteneriatului Estic.

”Nu există nicio îndoială că, fără perspectiva de membru al Uniunii Europene, istoria Europei Centrale şi de Est ar fi fost dramatic diferită. În actualul context, Parteneriatul Estic nu este doar o chestiune de alegere, ci de necesitate. Parteneriatul Estic oferă o nouă dimensiune a relaţiilor cu vecinii noştri din est, iar progresele realizate prin intermediul negocierilor Acordului de Asociere sunt impresionante. Ne exprimăm satisfacţia faţă de ultima decizie a Consiliului European de a accelera semnarea Acordului de asociere cu Republica Moldova şi Georgia, în luna iunie cel târziu. Salutăm, de asemenea, semnarea de către Ucraina a părţii politice a Acordului de Asociere. Dimensiunea parlamentară în cadrul Parteneriatului Estic va contribui la integrarea europeană a ţărilor partenere. În acest sens, încurajăm crearea unui grup informal de ”prieteni ai ratificării”, care să includă reprezentanţi ai parlamentelor naţionale din UE, pentru că integrarea europeană şi parlamentarismul se susţin reciproc. Parlamentarii contribuie direct, prin dialog, la o mai bună înţelegere a integrării europene de către populaţie, la creşterea gradului de conştientizare în rândul cetăţenilor. În cele din urmă, parlamentele legitimează procesul de integrare europeană”, a declarat Valeriu Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că România poate fi o punte de dialog şi de cooperare între Est şi Vest, având la dispoziţie o serie de mecanisme diplomatice şi afirmându-se ca susţinător puternic în plan european.

De asemenea, la Vilnius, preşedintele Camerei Deputaţilor a avut o întâlnire trilaterală cu preşedintele Parlamentului din Moldova, Igor Corman, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor din Cehia, Jan Hamacek, precum şi o serie de întâlniri bilaterale cu omologi din mai multe state europene, printre care Estonia şi Finlanda. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.