Acasă Stiri Locale Bucuresti-Ilfov Martin Schulz: ”Măgurele, locul potrivit”

Martin Schulz: ”Măgurele, locul potrivit”

DISTRIBUIȚI

127931 – 27042014 – Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a vizitat, sâmbătă, platforma laserului de la Măgurele, despre care a spus că este „un loc unic”, iar Uniunea Europeană a investit mulţi bani „în locul potrivit”. Ministrul Mihnea Costoiu se declară convins că „în scurt timp” cercetătorii de la Măgurele vor lua un premiu Nobel.

Schulz a spus la finalul vizitei că, în opinia sa, platforma „este un loc unic” şi s-a declarat impresionat de ceea ce a văzut: „Este un exemplu minunat că investiţiile naţionale şi cele ale Uniunii Europene duc împreună la o calitate înaltă a cercetării, cu efecte în ecomomie, investiţii şi dezvoltare. Ceea ce am văzut aici este, daţi-mi voie să spun, neaşteptat şi m-a impresionat mult. (…) Cred că Uniunea Europeană a investit mulţi bani în locul potrivit. (…) Pentru că vreau să fiu mereu onest, trebuie să recunosc că nu am înţeles tot”, a spus preşedintele PE.

La rândul său, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare Ştiinţifică, a mulţumit pentru sprijinirea proiectului: ”Este cea mai mare investiţie românească şi europeană în cercetare şi sunt convins, încă o dată, că de aici vom avea, în scurt timp, un premiu Nobel în România. Şi pentru această perspectivă, îi mulţumesc”.

„Am reuşit, într-un an şi trei luni de la preluarea mandatului, să investim aproape un miliard de euro în cercetare, în infrastructuri de cercetare, în universităţi, în institute de cercetare, în companii, în special în cercetarea aplicată. Aici, la Măgurele, cercetarea aplicată se va adăuga în viitor cercetării fundamentale care se desfăşoară”, a mai spus ministrul Costoiu.

Centrul de la Bucureşti-Măgurele va fi unul din pilonii programului internaţional de cercetare ELI-NP, alături de alte două centre care urmează să fie dezvoltate în Ungaria şi Cehia. Valoarea totală a investiţiei depăşeşte 850 milioane euro, proiectul fiind co-finanţat prin Fondul  European de Dezvoltare Regională. România se află în cea mai avansată etapă, comparativ cu celelalte două ţări gazdă – Ungaria şi Cehia, pentru a construi prima infrastructură laser capabilă să cerceteze materia la nivel nuclear.            Valoarea investiţiei pentru dezvoltarea centrului de la Măgurele se ridică la 300 milioane de euro şi provine din fondurile Programului Sectorial Operaţional „Creşterea Competitivităţii Economice”. ELI-NP va fi un centru european şi internaţional pentru cercetări de cel mai înalt

nivel în domeniul laserilor de putere ultra înaltă, interacţiunii laser-materie şi surselor secundare de radiaţie.

Cercetările care vor fi realizate la Măgurele vor avea aplicaţii în domeniul sănătăţii, al managementului materialelor şi deşeurilor nucleare, în economie sau în industria farmaceutică. Proiectul ELI-NP are potenţialul de a atrage fonduri publice şi private în valoare de peste un miliard de euro şi poate conduce la crearea a peste 13.000 de locuri de muncă în cercetare. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.