Acasă Uncategorized SUA: Ministrul Corlăţean s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din SUA

SUA: Ministrul Corlăţean s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din SUA

DISTRIBUIȚI

128022 – 30042014 –  Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlăţean a participat, în contextul vizitei întreprinse în perioada 29-30 aprilie 2014, la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din SUA. Acesta a arătat că românii din SUA au reuşit să-şi construiască o reputaţie foarte bună în statul de reşedinţă, demonstrată de numeroasele acţiuni, manifestări şi evenimente organizate de asociaţiile şi publicaţiile de limbă română, potrivit unui comunicat al MAE. Titus Corlăţean a menţionat, în context, rolul pe care comunitatea româno-americană l-a avut în susţinerea aderării României la NATO.

Un alt subiect pe agenda discuţiilor l-a reprezentat Parteneriatul Strategic pe care România îl dezvoltă cu SUA, ministrul Corlăţean evidenţiind eforturile privind aprofundarea, extinderea şi amplificarea sa, cu accent pe dimensiunea inter-umană.

Şeful diplomaţiei române a prezentat demersurile întreprinse de autorităţile române în ce priveşte includerea României în Programul Visa Waiver şi a exprimat speranţa că o comunitate puternică, respectată şi vizibilă ca aceea româno-americană va reprezenta, ca şi până acum, un sprijin important în demersurile de eliminare a vizelor.

Ministrul Corlăţean a prezentat măsurile adoptate de MAE în vederea organizării în străinătate a alegerilor europarlamentare din 25 mai 2014. El a subliniat eforturile întreprinse pentru asigurarea condiţiilor necesare de vot pentru un număr cât mai mare de cetăţeni români cu drept de vot aflaţi în străinătate. Totodată, a recomandat cetăţenilor români să se informeze din timp asupra procedurii de vot, pentru a-şi putea exercita acest drept în bune condiţii la scrutinul din 25 mai.

Demnitarul român a evidenţiat importanţa acordată de MAE actualizării cadrului juridic cu Statele Unite, efort menit să aducă beneficii importante atât în planul relaţiei bilaterale, cât şi beneficii cuantificabile direct la nivelul cetăţenilor români sau de origine română din SUA. El a informat în legătură cu negocierile şi discuţiile desfăşurate cu partea americană pentru încheierea unei noi convenţii privind evitarea dublei impuneri, menită să încurajeze investiţiile bilaterale şi dezvoltarea de ansamblu a relaţiilor dintre România şi SUA, dar să confirme în acelaşi timp şi unele facilităţi fiscale pentru studenţii români aflaţi la studii în SUA.

Ministrul Corlăţean a avut o întrevedere şi cu consulii generali ai României acreditaţi în Statele Unite, în cadrul căreia au fost relevate necesitatea armonizării şi eficientizării practicilor consulare pe teritoriul SUA, precum şi a participării active a oficiilor consulare la eforturile de implementare a proiectelor MAE dedicate îmbunătăţirii asistenţei şi serviciilor consulare pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.