Acasă Politic SUA: România a depus instrumentul de ratificare a Tratatului privind comerţul cu...

SUA: România a depus instrumentul de ratificare a Tratatului privind comerţul cu arme

DISTRIBUIȚI

127370 – 03042014 – România a depus instrumentul de ratificare a Tratatului privind comerţul cu arme (Arms Trade Treaty – ATT), cu prilejul unei ceremonii care a avut loc la sediul ONU de la New York, la 2 aprilie 2014, înscriindu-se astfel între statele originare ale acestui instrument juridic internaţional, informează MAE.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, la care ţara noastră a fost reprezentată de ambasadorul Simona Miculescu, reprezentant permanent al României la ONU, au fost depuse instrumentele de ratificare şi de către Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Marea Britanie, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria şi El Salvador.

ATT este primul instrument juridic care reglementează, la nivel global, comerţul internaţional cu arme convenţionale, muniţiile şi părţile componente ale acestora, iar intrarea în vigoare a acestui tratat va consolida cadrul juridic internaţional şi va întări responsabilitatea statelor în materie de comerţ internaţional cu armamente.

Tratatul este rezultatul unui proces de cooperare globală între statele membre ale Naţiunilor Unite şi societatea civilă, reprezentată prin ONG-uri şi mediul academic, care a început în urmă cu peste şapte ani, pe durata căruia România a jucat un rol activ, manifestându-şi interesul atât la nivel declarativ politic, cât şi prin asumarea unor poziţii de substanţă pe parcursul negocierilor prevederilor tratatului.

Prin semnarea şi ratificarea ATT, România şi-a reiterat ataşamentul faţă de valorile promovate de acest acord multilateral, între care se numără şi respectarea drepturilor omului şi a dreptului umanitar internaţional, precum şi angajamentul său în combaterea comerţului ilegal cu arme convenţionale şi a deturnării acestora către grupări teroriste şi „piaţa neagră”.

Cu titlu general, se poate aprecia că prevederile ATT se regăsesc deja în standardele şi practica naţională în materie de controlul exporturilor, iar implementarea sa nu va crea obligaţii juridice noi pentru companiile româneşti titulare de licenţe de export de produse militare, potrivit MAE. – PROMPT MEDIA          

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.