Acasă Uncategorized Turcia: România vrea schimburi comerciale cu Turcia de 10 miliarde de dolari

Turcia: România vrea schimburi comerciale cu Turcia de 10 miliarde de dolari

DISTRIBUIȚI

127982 – 29042014 – Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, aflat în vizită oficială în Republica Turcia, a avut o întrevedere cu Recep Tayyip Erdoğan, prim-ministrul Guvernului de la Ankara. Consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Turcia, în urma încheierii parteneriatului strategic în 2011, și implementarea planului de acţiune agreat în 2013, au reprezentat principalele teme abordate în cadrul discuțiilor dintre cei doi oficiali. De asemenea, în atenție s-au aflat aspecte privind cooperarea economică bilaterală şi valorizarea oportunităţilor de investiţii în domenii precum energia, transporturile, turism, dezvoltarea infrastructurii și industria de apărare

Președintele Camerei Deputaților a subliniat că Turcia este principalul partener comercial al României din afara UE şi din cadrul statelor membre ale Organizaţiei de Cooperare Economică a Mării Negre, iar ţinta este să atingem 10 miliarde de dolari pentru schimburile comerciale, în următorii ani.

”Relaţiile bilaterale dintre România şi Turcia sunt excelente şi au un potenţial important de consolidare, în urma încheierii parteneriatului strategic în 2011 şi implementării planului de acţiune agreat în 2013. Dorim extinderea cooperării bilaterale în proiecte economice importante pentru ambele țări. Trebuie să consolidăm cooperarea în domeniul energiei şi să identificăm proiecte concrete. Suntem interesaţi de materializarea discuţiilor la nivel sectorial privind dezvoltarea interconectării maritime şi terestre a reţelelor de energie electrică între cele două ţări. Ne exprimăm interesul faţă de creşterea volumului investiţiilor turceşti în România, pentru ca ţara noastră să devină o poartă de intrare în Uniunea Europeană pentru firmele turceşti, precum şi faţă de creşterea volumului schimburilor comerciale dintre cele două ţări, cu perspectiva ca acestea să ajungă la 10 miliarde de dolari”, a declarat Valeriu Zgonea.

De asemenea, delegația parlamentară română condusă de președintele Camerei Deputaților a fost primită de Abdullah Gül, preşedintele Turciei.

Discuțiile la nivel înalt au evidențiat viziunile geostrategice similare ale României și Turciei privind stabilitatea şi securitatea în zona Mării Negre. Președintele Camerei Deputaților a precizat, în acest context, că România rămâne interesată de dinamizarea cooperării sectoriale la Marea Neagră.

”Considerăm că o abordare integrată a politicilor sectoriale, îndeosebi a celei maritime, ar fi benefică pentru toate statele regiunii. O implicare mai puternică a Turciei ar fi salutată şi apreciată”, a spus Valeriu Zgonea.

În cadrul întrevederii, președintele Camerei Deputaților a reiterat sprijinul ferm acordat de România pentru integrarea europeană a Turciei.

”România sprijină o politică a uşilor deschise pentru statele care au voinţa şi capacitatea de a îndeplini criteriile de aderare la Uniunea Europeană. Turcia are un rol important pentru prosperitatea şi securitatea Uniunii”, a subliniat Valeriu Zgonea.

Din delegaţia parlamentară română au facut parte deputații Marian Neacşu, liderul Grupului parlamentar PSD, Claudia Boghicevici (Grupul parlamentar PDL), Ionel Palăr și Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (Grupul parlamentar PNL). – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.