Acasă Cultura/Media Bruxelles: Mănăstirea Dragomirna, căştigătoare la Premiile Europa Nostra

Bruxelles: Mănăstirea Dragomirna, căştigătoare la Premiile Europa Nostra

DISTRIBUIȚI

128128 – 06052014 –  Proiectul de restaurare a frescelor de la Mănăstirea Dragomirna face parte dintre laureații de frunte ai Premiului UE pentru conservarea patrimoniului cultural/Premiile Europa Nostra ediția 2014, la categoria „Conservare”. În plus, acest proiect a primit și Premiul Publicului, în cadrul unui vot online cu peste 10.000 de participanți.

Acest proiect este unul dintre cele şase care au primit Marele Premiu, în cadrul celor patru categorii evaluate: conservare, cercetare, contribuții exemplare și educație, formare și sensibilizare. Cei șase laureați au fost selectați de un juriu independent format din experți.

Din comentariile privind proiectul de la Mănăstirea Dragomirna, rezultă că juriul a fost impresionat de nivelul înalt de profesionalism de care s-a dat dovadă în procesul complex de restaurare și conservare a acestei imense opere de artă, care acoperă aproximativ 900 de metri pătrați de suprafață murală. Lucrările s-au desfășurat in situ, într-o perioadă de timp remarcabil de scurtă. Din echipa de conservare au făcut parte 50 de profesioniști și studenți din diferite țări, sub conducerea unui expert român. Restauratorii au urmărit și respectat tehnicile originale, folosind materiale naturale, tradiționale și reversibile, iar patina originală și starea de spirit transmisă de aceste fresce unice din secolul al XVII-lea au fost conservate.

Cei 27 de câștigători ai Premiului Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural/Premiile Europa Nostra 2014 au fost selectați din 160 de proiecte nominalizate, provenind din 30 de țări. Jurii de specialitate alcătuite din experți independenți evaluează proiectele nominalizate și selectează câștigătorii în cadrul celor patru categorii menționate mai sus. Cei 27 de câștigători primesc o plachetă sau un trofeu. Fiecare dintre cei șase câștigători ai Marelui Premiu primește, în plus, câte 10.000 de euro. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.