Acasă Externe Bruxelles: U- Multirank – un nou sistem internațional pentru clasificarea universităților

Bruxelles: U- Multirank – un nou sistem internațional pentru clasificarea universităților

DISTRIBUIȚI

128293 – 13052014 – Un nou sistem de clasament mondial al universităților , finanțat de Uniunea Europeană în valoare de 2 milioane euro, a fost lansat astăzi . U – Multirank evaluează rezultatele a mai mult de 850 de instituții de învățământ superior din întreaga lume și permite clasamente multidimensionale, extinzând actualele criterii internaționale. Noul sistem va elimina comparațiile care pot genera comparații înșelătoare între diferitele tipuri de instituții sau pot ascunde diferențe mari în calitatea de formare oferită în cadrul aceleiași universități.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a salutat lansarea noului instrument : ”U – Multirank permite studenților să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la studii și ne va oferi o imagine mai exactă a rezultatelor obținute de universități. Suntem mândri de sistemul nostru de învățământ superior, de primă clasă, dar avem nevoie și de universități de toate tipurile pentru a satisface o gamă largă de nevoi. U – Multirank evidențiază mai multe instituții de excelență care nu apar în clasamentul mondial actual, inclusiv mai mult de 300 de universități care nu au apărut în orice clasamentul mondial până astăzi”.

În timp ce clasamentele internaționale tradiționale se bazează, mai ales, pe rezultatele obținute în cercetare și ignora alți factori, U – Multirank se bazează pe cinci criterii-cheie: performanță în cercetare, calitatea predării și învățării, deschiderea la nivel internațional, succes în transferul de cunoștințe (parteneriate cu întreprinderile și start -up-uri) și acțiune regională.

De asemenea, noua clasificare ia în considerare feedback-ul oferit de 60.000 de studenți de la universitățile participante .

U-Multirank evaluează performanța de ansamblu a universităților, dar, de asemenea,  oferă un clasament între ele pentru un număr de discipline. Pentru început, în acest an, criteriile vor fi aplicate pentru studii de afaceri, inginerie electrică, inginerie mecanică și fizică, iar din 2015 și pentru psihologie, informatică și medicină. Universitățile vor fi evaluate pe baza a 30 de indicatori și clasificate în cinci grupe de performanță –  de la A (foarte bun) la E (cel mai scăzut).

Rezultatele arată că , în cazul în care mai mult de 95% din școli primesc un grad de A în cel puțin un punct , doar 12 % a obține mai mult de 10 ori punctajul maxim . Din cele 850 de universități clasate , 62% sunt european , 17 % din America de Nord , 14% din Asia și 7 % Pacific , America Latină sau din Africa .

Noua clasificare a fost stabilită de un grup independent coordonat de Centrum für Hochschulentwicklung (ELV) (Centrul pentru Dezvoltarea Învățământului Superior), din Germania și Centrul pentru Învățământ Superior Studii Politice (CHEPS) (Centru de studiu politici pentru învățământul superior) din Țările de Jos, care au colaborat, printre altele, cu Centrul de studii științifice și tehnice (CWTS) al Universității Leiden (Olanda), Universitatea din Louvain (Belgia), Editura de cărți academice Elsevier, Fundația Bertelsmann. Grupul a colaborat, de asemenea, cu o serie de parteneri naționali din domeniul de clasificare universitară.

Noua abordare de clasificare a universităților a fost propusă inițial în 2008, de statele membre, după care Comisia Europeană a solicitat experților să efectueze un studiu de fezabilitate pentru a se asigura că proiectul va primi sprijinul universităților și studenților.

Din cele 850 de universități care apar în U – Multirank mai mult de 500 au furnizat informații detaliate, iar celelalte au fost evaluate pe baza unor informații din surse accesibile publicului (baze de date privind brevetele în domeniul cercetării și transferului de cunoștințe).         U – Multirank a fost finanțat de Uniunea Europeană , cu 2 milioane de euro de la bugetul fondului de Educație și formare pe tot parcursul vieții ( în prezent Erasmus + ) pentru 2013-2015 și vor beneficia de finanțare suplimentară de doi ani 2015-2017. PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.