Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Coordonare regională

Bucureşti: Coordonare regională

DISTRIBUIȚI

128158 – 07052014 –   Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a primit miercuri, la sediul MAE, pe Stanislaw Koziej, şeful Biroului Naţional de Securitate din cadrul Administraţiei Prezidenţiale a Poloniei.

Înscrisă în contextul consultărilor bilaterale constante pe teme de securitate, întrevederea a evidenţiat soliditatea Parteneriatului Strategic româno-polonez, precum şi convergenţa de poziţii a celor două state, în special în contextul actual de securitate din regiune. Discuţiile au prilejuit un schimb de evaluări asupra evoluţiilor din Ucraina şi au reliefat necesitatea continuării coordonării strânse dintre România şi Polonia în acest sens, precum şi în cadrul formatului trilateral care include şi Turcia, potrivit unui comunicat al MAE.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa continuării acordării sprijinului necesar Ucrainei la nivelul NATO şi UE, reiterând, totodată, susţinerea României pentru aspiraţiile europene ale statelor partenere din regiune, în special R. Moldova. De asemenea, a accentuat necesitatea coordonării NATO şi UE pentru un răspuns ferm la acţiunile destabilizatoare ale Rusiei în regiune, inclusiv din perspectiva regimului sancţiunilor.

Demnitarul român a mai subliniat necesitatea ca alegerile prezidenţiale din Ucraina, programate pentru 25 mai 2014, să permită participarea cât mai largă şi neîngrădită a electoratului în vederea exprimării libere a voinţei acestuia.

Ministrul român al afacerilor externe a accentuat importanţa măsurilor NATO de reasigurare a Aliaţilor estici, element important pentru descurajarea factorilor de instabilitate din regiunea strategică a Mării Negre. De asemenea, a evidenţiat necesitatea consolidării relaţiei transatlantice şi a subliniat angajamentul României pentru creşterea bugetului de apărare în etapa următoare în conformitate cu cerinţele NATO.

Totodată, ministrul Titus Corlăţean a reliefat necesitatea ca Alianţa să îşi îndeplinească, în continuare, misiunea principală în domeniul apărării colective, susţinând importanţa reflectării acestui deziderat şi în contextul Summit-ului Aliat din septembrie 2014. A subliniat importanţa politicii NATO a uşilor deschise şi susţinerea României pentru rezultate concrete în ceea ce priveşte candidatura Muntenegrului şi oferirea unor perspective clare Georgiei la reuniunea la vârf din Marea Britanie.

Cei doi demnitari au realizat un schimb de opinii cu privire la Strategia Europeană de Securitate, adoptată în 2003, evidenţiindu-se poziţia celor două state în favoarea aducerii la zi a   acestui document programatic, demers în măsură să reflecte schimbările la nivel regional şi global, precum şi rolul UE în acest context.

Stanislaw Koziej a împărtăşit poziţiile părţii române şi a apreciat intensitatea contactelor româno-poloneze, subliniind interesul Poloniei pentru continuarea coordonării cu România în ceea ce priveşte evoluţiile de securitate din regiune, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.