Acasă Social Bucureşti: Echipa României de căutare-salvare urbană de nivel mediu a fost acreditată...

Bucureşti: Echipa României de căutare-salvare urbană de nivel mediu a fost acreditată INSRAG

DISTRIBUIȚI

128770 – 30052014  –  Echipei românească de căutare – salvare urbană de nivel mediu (RO – USAR) a obţinut acreditarea în urma ultimei etape a  procesului de certificare INSARAG, desfăşurată în perioada 26 – 29 mai a.c., potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Programul de acreditare a debutat în anul 2011, realizându-se în mai multe etape, sub atenta îndrumare a unor experţi din cadrul Agenţiei Federale pentru Asistenţă Tehnică la Dezastre – THW Germania.

Timp de trei zile, echipa RO – USAR (Romanian – Urban Search and Rescue), formată din 48 de salvatori din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (USISU) şi alte unităţi subordonate IGSU, a fost în măsură să gestioneze consecinţele unui cutremur major, parcurgând toate etapele – alertare, activare celulă de criză, pregătirea forţelor, a materialelor şi a documentelor, controlul medical, deplasarea şi, nu în ultimul rând, intervenţia propriu-zisă. Aceasta din urmă a constat în salvarea victimelor afectate de seism şi s-a axat, în principal, pe: crearea de breşe în elementele constructive din beton sau cărămidă în plan orizontal sau vertical, sprijinirea elementelor constructive care ameninţau cu prăbuşirea, respectiv, ridicarea şi mutarea elementelor de construcţie care încarcerau victimele.

Intervenţiile s-au desfăşurat în mod continuu, salvatorii fiind în măsură să lucreze timp de 36 de ore pentru gestionarea situaţiilor generate.

Activităţile au fost atent urmărite, pe toată durata desfăşurării acestora, atât de echipa de clasificatori, formată din zece experţi în domeniu, membri ai echipelor acreditate INSARAG (Australia, Belgia, Suedia, Finlanda, Elveţia, Marea Britanie, Ungaria şi Rusia), care au deja experienţă în asistenţa internaţională, cât şi de echipe de observatori care intenţionează să urmeze acest program.

Certificarea unei astfel de echipe derivă din necesitatea armonizării capabilităţilor naţionale de răspuns la dezastre cu standardele internaţionale (ONU şi UE), România fiind, în egală măsură, un stat ce a beneficiat de sprijin internaţional, dar care a şi oferit asistenţă celorlalte ţări afectate de dezastre.

Echipa română a primit felicitări din partea reprezentanţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, demonstrând, prin profesionalismul componenţilor săi, că se ridică la standardele internaţionale, se arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.