Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: GFR cere Ministerului Transporturilor acordul pentru publicarea contractului de privatizare al...

Bucureşti: GFR cere Ministerului Transporturilor acordul pentru publicarea contractului de privatizare al CFR Marfă

DISTRIBUIȚI

 128327 – 14052014  – Grup Feroviar Roman (GFR) solicita ca Ministerului Transporturilor (MT) sa-si dea acordul pentru publicarea continutului contractului de privatizare al CFR Marfa si a scrisorii de garantie bancara.

Cererea a fost formulată dupa ce MT a sesizat DIICOT cu privire la faptul ca Raiffeisen Bank a refuzat sa execute scrisoarea de garantie de 10 milioane de euro emisa catre patronul GFR, Gruia Stoica.

„GFR a adresat astazi o noua solicitare pentru ca Ministerul Transporturilor sa-si dea acordul pentru a face public continutul contractului de privatizare al CFR Marfa si a scrisorii de garantie bancara, pentru corecta si completa informare a opiniei publice in legatura cu obligatiile pe care le avea de indeplinit fiecare parte si pentru a se putea vedea de catre toti cei interesati care este continutul acestor documente si in ce conditii putea fi executata scrisoarea de garantie bancara”, potrivit unui comunicat citat de Ziare.com.

Compania a luat la cunostinta „cu surprindere faptul ca in data de 20 martie 2014, la solicitarea DIICOT, Ministerul Transporturilor s-a adresat oficial catre Raiffeisen Austria, prin intermediul Eximbank, cu cererea de executare a scrisorii de garantie bancara emisa de catre aceasta banca in favoarea Grup Feroviar Roman”, au punctat reprezentantii companiei.

Ministerul Transporturilor condus de Dan Sova a decis sa sesizeze DIICOT cu privire la faptul ca Raiffeisen Bank a refuzat sa execute scrisoarea de garantie de 10 milioane de euro emisa catre patronul GFR, Gruia Stoica.

            La 28 ianuarie, in timpul mandatului Ramonei Manescu, DIICOT a solicitat Ministerului sa comunice daca garantia de 10 milioane de euro a fost restituita lui Gruia Stoica, dupa esuarea privatizarii CFR Marfa, conform MT. Institutia nu a raspuns insa solicitarii DIICOT la acea data.

„Din motive care ne sunt straine, in timpul mandatului ministrului Ramona Manescu nu s-au intreprins masuri concrete de solutionare a cererii DIICOT. In momentul preluarii mandatului de ministru al Transporturilor de catre Dan Sova, la data de 5 martie 2014, una din primele actiuni intreprinse a fost aceea de a se raspunde cererii DIICOT.

In acest sens, a fost imputernicit secretarul de stat Buica Nicusor Marian pentru a lua toate masurile necesare in ceea ce priveste solicitarea DIICOT, fiind mandatat sa analizeze si sa solutioneze cererea DIICOT”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Ulterior, in data de 19 martie, secretarul de stat Nicusor Buica a demisionat fara a da vreo explicatie. Dupa acest episod, MT a transmis prin EximBank solicitarea de executare precum si   adresa Raiffeisen Bank Austria, cu scopul executarii garantiei, totusi banca a refuzat executarea scrisorii de garantie.

In consecinta, ministrul Dan Sova a dispus Corpului de Control efectuarea cercetarilor in cadrul directiilor implicate.

Sova i-a dat inapoi garantia de 10 milioane de euro lui Gruia Stoica, desi era ceruta de DIICOT

„Controlul este in desfasurare, iar in acest moment ne aflam in curs de strangere a documentelor si de formulare a unei plangeri penale in rem catre Parchetul General – DIICOT pentru a se cerceta daca exista culpa din partea Ministerului Transporturilor sau daca refuzul Raiffeisen Bank este nelegal, si pentru a se proceda la eventuala tragere la raspundere a celor vinovati”, se arata in comunicatul MT.

In replica, reprezentantii GFR au transmis ca societatea nu este urmarita penal si nici nu a fost pus sechestru pe conturile sau bunurile sale. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.