Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Lista neagră pentru alegerile europarlamentare

Bucureşti: Lista neagră pentru alegerile europarlamentare

DISTRIBUIȚI

128071 – 05052014 –   Alianţa pentru o Românie Curată a realizat o listă neagră a candidaţiilor la alegerile europarlamentare care vor avea loc la 25 mai a. c.. Criteriile folosite au fost traseism (apartenenţa la mai mult de două partide din 1990 încoace), probleme de integritate sancţionate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), trimiteri in judecată, profit necuvenit, incompatibilităţi, nepotism, colaborare cu fosta poliţie politică, sancţionată de CNSAS, rasism şi sexism.

Lista de mai jos conţine doar candidaţii la care este ceva de semnalat, cu specificaţia că în unele cazuri unde nu există sentinţe finale ale justiţiei nu există certitudinea vreunei carenţe de integritate a candidatului respectiv. Au fost monitorizaţi numai candidaţii eligibili, conform estimărilor sondajelor de opinie.

Theodor Stolojan (PDL) – La 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea cercetării lui Theodor Stolojan pentru fals în declaraţii, deoarece acesta nu ar fi trecut în declaraţiile de avere şi de interese completate în 2012 acţiunile deţinute la Transgaz Mediaş. Nu există o decizie finală a justiţiei. Theodor Stolojan deţine acţiuni la Transgaz, Petrom, Zentiva, Transelectrica, Romgaz, Teraplast, Raiffeisen, Strategic Consulting SRL.

Orest Onofrei (PDL) este traseist, fiind la al treilea partid, dupa PNŢCD şi PNL. În 2002, Orest Onofrei  a fost trimis în judecata pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, după ce a produs un accident rutier, soldat cu decesul unui copil. A fost achitat definitiv în anul 2011 pentru savârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, de către Curtea de Apel Bucureşti, după ce în 2010 primise un an de închisoare cu suspendare.

Cristian Preda (PMP) este traseist, ajungând la PMP după ce a plecat succesiv din PDL (prim vicepreședinte sub președinţia lui Vasile Blaga) și PNL (secretar de stat MAE pe poziţie PNL, a condus programe în Institutul de Studii Liberale afiliat PNL). Averea lui Cristian Preda este de 1.895.000 lei (conturi bancare ale lui şi soţiei). Venitul său actual este format din 503.000 lei (50.820 lei salariu profesor universitar, 890 lei drepturi de autor, 334.000 lei salariu de la Parlamentul European, 117.791 lei-salariu primit de sotie, manager la Toyota România).

Teodor Baconschi (PMP), și el demisionar din PDL, deși avea un apartament în Primăverii şi încă unul „de cartier“, a cerut şi casă de protocol şi a obţinut şi un loc pe listele ANL pentru o vilă. Conform presei, Teodor Baconschi s-a mutat în casa de protocol ca să încaseze chirie pe apartamentul său din Primăverii. Tot în Primăverii a obţinut şi o vilă cochetă pentru ONG-ul său, tot de la RAAPPS. Venitul său actual este de 49.206 lei (salariu sotie de la Radio România Cultural) şi 1.112 lei (drepturi de autor sotie). Deţine două apartamente in Bucuresti. In anul 2011, pe vremea cand era ministru de Externe, Teodor Baconschi a numit-o la Institutul Diplomatic Roman (institutie subordonata MAE, presedinte Teodor Baconschi)  in functia de director responsabil cu formarea profesionala a diplomatilor pe fiica de numai 25 de ani a unui important membru PDL din Cluj, Gheorghe Benea, aflat de aproximativ doi ani in fruntea unei alte institutii publice, Compania Nationala „Loteria Romana”. În noiembrie 2010, Teodor Baconschi a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru discriminare, în contextul unei afirmatii legate de ţigani şi infracţionalitate. În cadrul unei intrevederi cu secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, la 11 februarie 2010, Baconschis a declarat: „Avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie roma”.

Dan Diaconescu (PPDD), fondator și președinte, avere declarată 1.800.000 lei (400.000 euro, reprezentand valoare bijuterii), 7 spaţii comerciale. In anul 2013, a vandut 9 imobile şi un teren din Bucuresti, Sinaia şi Snagov, pentru care a încasat 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro). In anul 2013, a fost condamnat la 3 ani inchisoare pentru şantaj. Decizia nu este definitivă.

Mihai Răzvan Ungureanu (Forţa Civică), președinte al partidului și senator, nu a reușit să explice niciodată clar pentru ce servicii soţia sa a încasat de la OMV, proprietarul Petrom, în perioada cand el era seful Serviciului de Informatii Externe (SIE) sume importante (84.000 euro pe an) pentru ”consultanţă”, deşi lucra in aceeaşi perioadă la spitalul Fundeni. Doamna doctor Ungureanu face parte dintr-un grup consultativ al Petrom în care însă se pare că ceilalţi membri nu sunt remuneraţi.

Mihail Neamţu (Noua Republică) – In anul 2012, Mihail Neamţu a fost acuzat de Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului pentru că, într-un discurs, ar fi incitat la extremism şi a ignorat antisemitismul promovat de legionari. Deţine 157.000 lei in conturi bancare, și are un venit actual de 10.500 lei anual.

Aurelian Pavelescu (PNŢCD) este traseist – a schimbat șase partide.  Deţine 720.000 lei,  10.000 euro în bijuterii, 675.000 lei (150.000 euro) într-o colecţie de artă, picturi, grafică, statuete), doua case.

Corneliu Vadim Tudor (PRM) a fost trimis in judecată de Parchetul General în 2011 pentru ultraj şi nerespectarea unei hotarari judecatoresti în scandalul evacuării din luna ianuarie 2011 a sediului PRM din strada Emile Zola. În anul 2012, Institutul pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” (INSHR-EW) a cerut autorităţilor sancţionarea lui Corneliu Vadim Tudor, după ce acesta a declarat că în România nu a existat Holocaust.  În anul 2013, Corneliu Vadim Tudor a fost amendat de CNCD pentru afirmaţii jignitoare la adresa Ancutei Cârcu, membra a PRM.

Ecaterina Andronescu (PSD), recent achitată după ce primise o sancţiune ANI se află în conflict de interese. Ecaterina Andronescu conduce Comisia pentru educaţie de la Senat care a respins ordonanţa de înfiinţare a Agenţiei naţionale de cercetare UEFISCDI. România Curată a publicat dovezi că înainte de existenţa acestei agenţii, Politehnica București, unde Andronescu era rector câștiga disproporţionat de multe granturi dintr-un fond administrat chiar de această instituţie și care a trecut ulterior la UEFISCDI.

Ciprian Tănăsescu (PSD) se află al treilea partid după  Partidul Popular şi al Protectiei Sociale  și PRM. Detine 225.000 de lei in depozite bancare, trei maşini de lux, actiuni la Transelectrica şi Alumil SA in valoare de 25.000 de lei şi datorii de 15.000 de euro.

Adina Vălean (PNL) – În 2010, ecologiştii au acuzat-o pe Adina Vălean că face lobby proiectului de la Roşia Montană. Totul a pornit de la un seminar ţinut de Vălean în parteneriat cu Gold Corporation. A declarat ca are bijuterii de 18.000 de euro, datorii la banci de 88.000 de euro şi 900.000 de lei in conturi. Are doua maşini de lux. Deţine două apartamente în Bucureşti, cumpărate în 2001 şi 2011 a cate 96 şi 205 mp, o casa in Drajna, judetul Prahova, în suprafaţă de 84 mp, cumparată în 2007.

Eduard Hellvig (PNL) – Declarat incompatibil de ANI. Inspectorii susţin că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 7 mai 2012 – 31 octombrie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât și funcţia de Director în cadrul S.C. Sintezis Birotica SRL. A pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Bucuresti şi are termen la instanta suprema in decembrie 2014. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.