Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Ministrul Corlăţean a discutat problematica transnistreană cu secretarul general al Consiliului...

Bucureşti: Ministrul Corlăţean a discutat problematica transnistreană cu secretarul general al Consiliului Europei

DISTRIBUIȚI

128748 – 29052014  Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut joi o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, aflat în vizită în România, cu ocazia participării la Conferinţa ministerială pe teme de justiţie şi afaceri interne a Procesului de cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată la Bucureşti, la 29 mai, în marja exercitării de către România a Preşedinţiei acestei structuri internaţionale.

În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali au abordat teme privind cooperarea dintre România şi Consiliul Europei, pe diferite domenii de interes, respectiv: reforma Consiliului Europei, priorităţile secretarului general, cooperarea între România şi Consiliul Europei, sprijinul pe care autorităţile de la Bucureşti îl acordă activităţii Consiliului Europei în ce priveşte respectarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate de statele membre, evoluţiile din Vecinătatea Estică şi susţinerea de către România a eforturilor organizaţiei în regiune, potrivit unui comunicat al MAE.

Cu această ocazie, înaltul oficial al Consiliului Europei şi-a manifestat interesul pentru continuarea dialogului bilateral, în scopul consolidării cooperării cu România.

Vizita secretarului general al Consiliului Europei la Bucureşti a permis trecerea în revistă de către cei doi demnitari a rezultatelor pozitive din cooperarea bilaterală iniţiată în anul 2013 şi concretizată în acest an prin operaţionalizarea Oficiului privind combaterea criminalităţii informatice al Consiliului Europei care va funcţiona la Bucureşti începând din acest an.

Cei doi interlocutori au subliniat, în cadrul întrevederii, importanţa deciziei recente a Curţii Europene a Drepturilor Omului privind legislaţia adoptată de România în domeniul restituirii proprietăţilor, prin care se confirmă caracterul efectiv al noii legislaţii româneşti în materie, definitivată pe baza cooperării excelente cu organizaţia de la Strasbourg, precum şi a aderării Uniunii Europene la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care va avea o contribuţie esenţială în procesul general de consolidare a sistemului european de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre criza din Ucraina şi perspectivele de soluţionare a acesteia, mai ales după alegerile din 25 mai, efectele acesteia pentru ţările din zonă, precum şi modalităţile concrete prin care organizaţia de la Strasbourg poate ajuta Ucraina în stabilizarea ţării şi continuarea procesului democratic.

Un punct distinct în cadrul discuţiilor a fost legat de problematica transnistreană, fiind abordată şi situaţia şcolilor cu predare în grafie latină.

Demnitarul român a prezentat obiectivele Conferinţei ministeriale pe teme de justiţie şi afaceri interne de la Bucureşti şi a reafirmat rolul pro-activ al ţării noastre pentru susţinerea proceselor democratice regionale, atât din Balcanii de Vest, cât şi din ţările din Vecinătatea Estică, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.