Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: PNL va ataca la CCR o eventuală hotărâre de guvern cu...

Bucureşti: PNL va ataca la CCR o eventuală hotărâre de guvern cu privire la Portul Constanţa

DISTRIBUIȚI
ramona_manescu_protv

 128061 – 04052014 –  O eventuală hotărâre de guvern privind transferul a încă 13% din acţiunile Portului Constanţa la Consiliul Local va fi atacată de PNL la Curtea Constituţională, a anunțat, sâmbătă, europarlamentarul Ramona Mănescu, fost ministru al Transporturilor, precizând că Consiliul Local nu are puterea financiară de a susţine investiţiile în port.

Potrivit acesteia, din 2008, de când Consiliul Local deţine 20 la sută din acţiunile la port, nu a participat cu niciun leu la cheltuieli.

„În prezent Consilul Local are 20 la sută din acţiuni. Din nefericire, din 2008 până astăzi Consiliul Local nu a participat la cheltuielile Portului Constanţa, aşa cum ar fi fost firesc. În contract scrie foarte clar, ca şi în lege de altfel, că acţionarul participă la cheltuieli şi profit, deci ar fi trebuit să participe la cheltuieli. Dacă se măreşte cota de participare la aceste acţiuni a Consilului Local, se listează şi pe Bursă, deci mediul privat va avea acces la un pachet considerabil de acţiuni, 33 la sută cum este preconizat, asta înseamnă că Ministerul Transporturilor va rămâne cu 33 la sută din acţiuni. În momentul acesta sunt în derulare proiecte de 250 de milioane de euro în port. În tot acest timp investiţiile din port au fost susţinute în principal din bani de la buget, adică de la Ministerul Transporturilor. Adică dacă noi schimbăm cota de participare şi ministerul nu mai are 60 la sută, sigur că nici nu va mai contribui de la   buget cu banii necesari pentru dezvoltarea portului. Va trebui în schimb să participe Consiliul Local”, a afirmat Ramona Mănescu.

Mănescu a susţinut că acest lucru nu poate fi realizat fără mărirea taxelor şi impozitelor locale deoarece Consiliul Local nu are în prezent puterea financiară pentru a susţine investiţiile în port.

„Sunt două posibilităţi: ori participă la cheltuieli pentru a susţine investiţiile din Portul Constanţa, deşi nu văd cum ar putea în momentul de faţă ca investiţii de 250 de milioane de euro să fie susţinute de Primăria Constanţa, ar putea fie să mărească taxele şi impozitele constănţenilor pentru a-şi îndeplini obligaţiile de acţionar, fie să pună portul pe butuci şi cei 30.000 de angajaţi ai portului să îşi piardă pe rând locurile de muncă. E o perspectivă sinistră şi într-un caz şi în celălalt”, a declarat ea.

O eventuală hotărâre de guvern privind trecerea a încă 13 la sută din acţiunile Portului Constanţa la Consiliul Local va fi atacată de PNL la Curtea Constituţională, a precizat fostul ministru al Transporturilor.

„Repartizarea acţiunilor a fost făcută prin Legea 216 din 2008. Ar trebui să fie o lege în Parlament care să hotărască acest lucru. Se poate prin hotărâre de guvern, dar va fi contestată la Curtea Constituţională de către PNL pentru că încalcă legea. Printr-o lege au fost date

acţiunile, tot printr-o lege şi o dezbatere în Parlamentul României ar trebui să se hotărască lucrul acesta”, a mai menţionat Ramona Mănescu.

Ea a mai spus că o astfel de decizie ar trebui discutată în CSAT deoarece Portul Constanţa reprezintă un obiectiv strategic de interes naţional. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.