Acasă Economie Bucureşti: Românii trăiesc pe datorie

Bucureşti: Românii trăiesc pe datorie

DISTRIBUIȚI

128442 – 19052014  – Românii sunt pesimişti când vine vorba de situaţia materială prezentă, indiferent de generaţia din care fac parte, aproape jumătate dintre aceştia declarând că părinţii lor aveau o situaţie financiară mai bună decât a lor la vârsta actuală, se arată într-un studiu implementat de iVox şi coordonat de către antropologul Vintilă Mihăilescu, potrivit Capital.ro.

Potrivit studiului, peste jumătate dintre respondenţi au precizat că părinţii lor îşi permiteau mai multe la vârsta lor, iar aproape 58% din români spun că părinţii lor aveau mai puţine datorii. În plus, 40% dintre români spun că generaţia părinţilor lor era mai puţin interesată de latura materială, în timp ce 30% indică faptul că preocuparea faţă de bani era aceeaşi.

“Întotdeauna tindem să ne uităm la generaţiile trecute şi să spunem că acestea au trăit mai bine decât o facem noi în prezent. Acest lucru nu este întotdeauna adevărat, în condiţiile în care nu avem o imagine completă a trecutului. Banii au o însemnătate diferită pentru fiecare dintre noi, iar intrarea în datorii ne trezeşte emoţii de tot felul”, a declarat Tomasz Ignaczak, director general Kruk România, firma pentru care a fost realizat studiul.

Chiar dacă două treimi dintre respondenţi au declarat că odată ajunşi datornici ar căuta de la bun început o modalitate de ieşire, fără a se implica emoţional, când au fost întrebaţi în detaliu ce emoţii le-ar trezi ideea unei restanţe, cei mai mulţi au răspuns că ar simţi o presiune.

Pe segmente de vârstă, persoanele de peste 55 de ani resimt cele mai multe emoţii negative. Astfel, în faţa unei datorii, aproape jumătate dintre aceştia s-ar simţi fustraţi, ruşinaţi şi ar avea o stare de neajutorare şi de anxietate. În schimb, doar un sfert dintre românii de sub 55 de ani ar trece prin stările enumerate mai sus dacă s-ar vedea în faţa unei datorii.

Pe de altă parte, emoţiile trăite mai intens de către persoanele de sub 55 de ani în faţa unei datorii comparativ cu cele de peste 55 de ani sunt furie (12% versus 8%) şi calm/indiferenţă (18% versus 3%). Ieşirea din datorii i-ar determina pe români să se simtă eliberaţi de presiune (75% – sub 55 de ani; 80% – peste 55 de ani). De remarcat că odată scăpaţi de datorii, persoanele sub 55 de ani s-ar simţi mult mai „obosite” (35%), comparativ cu cele de peste 55 de ani (23%).

„Românii în vârstă sunt mai mult încărcaţi emoţional comparativ cu oamenii mai tineri, sugerând o diferenţă importantă între generaţii în percepţia banilor şi a datoriilor”, a menţionat antropologul Vintilă Mihăilescu.

„Românii par a sublinia în mod public valoarea banilor, foarte puţini fiind cei care spun că au mai mulţi decât au nevoie. Acest lucru este valabil într-o măsură mai mare pentru persoanele de peste 55 de ani, întrucât cu 10% mai mulţi români aflaţi în acest segment au spus că banii sunt importanţi pentru un trai decent”, a mai spus Mihăilescu.

Conform studiului, doi din trei români au o datorie, iar în jumătate din cazuri aceasta depăşeşte 5.000 de lei. Două treimi au contractat datoria de la bănci şi 20% de la rude.

Când vine vorba despre atitudinea faţă de bani, 41% dintre români declară că aceştia contează, dar numai cât să aibă un trai decent, iar 21% spun că e bine să ai cât mai mulţi bani  cu putinţă şi cine nu recunoaşte acest fapt minte sau este ipocrit. Peste o treime dintre respondeţi au menţionat că îşi doresc să aibă mai mulţi bani decât în prezent.

În România, studiul a fost realizat online, în perioada 1-12 mai 2014, pe un număr total de 4.980 de respondenţi. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.