Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Traian Băsescu: ”Parteneriatul strategic cu SUA – a treia realizare...

București: Traian Băsescu: ”Parteneriatul strategic cu SUA – a treia realizare politică de după revoluție

DISTRIBUIȚI

Joe Biden: ”Corupția suge din puterea națiunii. (…) Lupta împotriva corupției nu este numai o chestiune de bună guvernare, este o chestiune de patriotism –  128487 – 21052014  – Președintele Traian Băsescu l-a primit astăzi, la Palatul Cotroceni, pe vicepreședintele Suatelor Unite ale Americii, Joe Biden. Oficialul american a fost așteptat de Traian Băsescu, în hol, iar atitudinea afișată de cei doi în momentul întâlnirii a sugerat o relație relaxată, apropiată.

La finalul întrevederii, cei doi au susținut pe peluza de la Palatul Cotroceni, o declarație comună. Discursul vicepreședintelui america a inclus mai multe mesaje, de la solidaritate necondiționată, la discrete avertismente pentru cei care  pun sau încearcă să pună piedici statului de drept, oferta investițională condiționată de respectarea principiilor statululi de drept și întârirea instituțiilor statului, până la aprecieri directe la adresa eforutilor președintelui Traian Băsescu pentru consolidarea democrației.

Președintele Traian Băsescu a vorbit despre întâlnirea cu vicepreședintele SUA, Joe Biden, ca despre una ”extrem de importantă”, care a inclus discuții aflate pe agenda regională și bilaterală. Președintele s-a referit la Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii ca la a treia realizare politică de după revoluție, după intrarea României în NATO și Uniunea Europeană. ”Salutăm angajamentul ferm al SUA pentru articolul 5 al Tratatului. Am discutat, de asemenea, despre nevoia ca în România să consolidăm statul de drept, ca premisă a avansului în realizarea la parametri maximi a Parteneritului strategic cu Statele Unite. În discuții am mulțumit vicepreședintelui Biden pentru reacția imediată pe care au avut-o SUA la momentul declanșării conflictului din Ucraina și anexării ilegale a Peninsulei Crimeea, prin suplimentarea de forțe aeriene, navale și forțe terestre, care să fie gata să participe la orice fel de misiune, în mod deosebit la descurajarea apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietică. Este o reconfirmare, și de data aceasta o probă, a faptului că SUA își respectă cuvântul. De aceea și exigența SUA în relația cu România să ne respectăm cuvântul și să respectăm statul de drept”, a spus Traian Băsescu.

Printre vulnerabilitățile la Marea Neagră a fost indicată dependența exagerată de gazele din Federația Rusă. ”În sfârșit, dar nu în ultimul rând, am făcut o trecere în revistă a creșterii foarte puternice a investițiilor americane în România, care au creat zeci de mii de locuri de muncă. Îi dădeam dlui vicepreședinte exemplul inaugurării unei mari firme americane de la Ploiești, unde primul lot produs de pompe pentru industria petrolieră era pentru export în Statele Unite”, a încheiat Traian Băsescu.

Vicepreședintele american a remarcat, simbolic, că ziua revenirii sale în România este ”atât de frumoasă”. Biden i-a mulțumit  lui Traian Băsescu pentru sfaturile pe care i le-a dat de-a lungul timpului: Vreau să vă mulțumesc, dle președinte, pentru sfatul sincer și substanțial de-a lungul anilor și pentru angajamentul Dvs. pentru Parteneriatul transatlantic. De fiecare dată când vin în România sunt uimit din nou de progresul pe care l-ați realizat într-o singură generație. Țara Dvs. s-a ridicat de la tiranie să se alăture țărilor libere din lume, UE și celei mai puternice alianțe din istoria omenirii.

Oficialul american a mai spus că, din punctul său de vedere, România ar fi trebui să intre în NATO mai repede și a apreciat, din nou, profesionalismul militarilor români: ”Am avut speranțe mari pentru România ca aliați, iar aceste speranțe au fost depășite. Românii au fost alături de noi în Balcani, în Irak și în Afganistan. Aproape 1.000 de militari români continuă să servească în Afganistan, toți plini de curaj, toți fără rezerve pe câmpul de luptă și ați oferit o zonă de tranziție pentru a ne ajuta să retragem forțele din Afganistan și, de asemena, v-ați angajat într-o misiune după 2014 în Afganistan. Și cum v-ați angajat în modificarea abordată, gradată, privind scutul de apărare acum cinci ani. Vreau să afirm că suntem pe drumul cel bun și vom deschide situl privind scutul de apărare de la Deveselu. Vreau să încurajez România să continue eforturile ca să ridice bgetul apărării la 2% din PIB, așa cum ați suplimentat anul acesta. Este un pas înainte și pentru România și pentru NATO. Așa cum am discutat deseori, în persoană și la telefon, noi în Statele Unite, președintele SUA apreciază alianța cu România. Nu numai ce putem să facem noi pentru România, ci ce putem să facem împreună. Unul dintre motivele principale pentru care am venit aici este să spun de pe pământ românesc ce nu poate fi repetat destul: noi vom onora articolul 5 din Tratatul NATO, este sacru. Să nu aveți nicio îndoială în ce privește acest lucru. Să nu fie nicio întrebare. Niciul aliat NATO nu stă singur. Ne protejăm unii pe alții, pur și simplu. Punct.”

Joe Biden a subliniat utilitatea apartenenței la NATO a României, în contextul crizei din Crimeea: ”Dle președinte, în ceea ce privește agresiunea din Crimeea, la mai puțin de 250 de mile de teritoriul României, ne amintește de ce avem nevoie de NATO și de ce România face parte din NATO”.

”Apreciem ce a făcut guvernul Ucrainei prin măsurile pe care le-au luat, inclusiv în sud și est, pentru reforma constituțională. Duminică sunt alegeri în Ucraina și este o posibilitate pentru ucrainieni să hotărască viitorul. Toate țările din Europa trebuie să folosească influența ca să creeze un mediu pozitiv pentru ca cetățenii să voteze liber. Suntem de acord cu dl. președinte că dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina, trebuie să fim hotărâți să aplicăm sacțiuni mai putenice Rusiei și trebuie să investim mai mult în  alianța NATO. Am vorbit despre eforturile continue ale SUA și NATO de a ridica prezența militară – aeriană și terestră – americană în Europa de Est. România contribuie la acest demers. Ieri am vizitat un exercițiu de luptă – Primăvara din Carpați – unde militari americani și români se antrenează și demonstrează hotărârea noastră colectivă. Noi sprijinim intenția comandamentului suprem al Europei să finalizeze planurile aliaților din Marea Neagră pentru Summitul NATO.”

În ultima parte a discursului, Joe Biden a subliniat că în acest moment, ”ceea ce este în joc pentru România este mai mult decât securitatea fizică. Este o șansă pentru poporul Dvs., dle președinte, să-și trăiască viața în deplină libertate, prosperitate și demnitate. Toate aceste trei elemente – libertate, prosperitate și demnitate – depind de tratamentul egal al cetățenilor și depind de statul de drept. În toate călătoriile mele de-a lungul anilor am văzut țări care au eliminat tiranii, dar după aceea au trebui să se lupte ca să-și reia viitorul din mâinile oligarhilor și a grupurilor de interese. Am văzut cum țările care protejează statul de drept și înființează instituții puternice prosperă. Așa cum am văzut că cei care nu fac aceste lucruri se vor confrunta cu instabilitate, nu vor reuși să performeze în economia mondială, pentru că locurile de muncă și investițiile se vor duce în alte părți. Este și o chestiune de suveranitate, independeță și securitate națională. Toate acestea sunt subminate când corupția influențează societatea. Corupția suge din puterea națiunii. Este de fapt o altă formă de tiranie. Lupta împotriva corupției nu este numai o chestiune de bună guvernare, este o chestiune de patriotism. Este patriotism.

Dle președinte, așa cum am spus de multe ori, eu și președinte SUA și poporul american apreciem eforturile Dvs. personale pentru a consolida și proteja statul de drept în România. Este important pentru economia Dvs., pentru democrația Dvs. și în special pentru libertatea Dvs. Și mai presus de toate, este important pentru viețile cetățenilor care au dreptul să știe că vocile lor vor fi auzite de guvern, că fiemele lor pot să concureze fără mită, că disputele vor fi adjudecate transparent în instanță și că niciun român, ca niciun american, nu se găsete deasupra legii. Avem mult de lucru înainte în comerț, investiții, energie. Toate acestea le-am discutat astăzi și continuăm să le discutăm. Dle președinte, alianța noastră este puternică și în foare mare măsură datorită Dvs. Sunt onorat să fac această vizită  ca să fac această alianță și mai puternică. Viitorul este al nostru, în libertate”. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.