Acasă Uncategorized Bucureşti: Valeriu Zgonea: ”Lecţiile trecutului trebuie să rămână permanent vii în minţile...

Bucureşti: Valeriu Zgonea: ”Lecţiile trecutului trebuie să rămână permanent vii în minţile şi sufletele tuturor”

DISTRIBUIȚI

128155 – 07052014 –   Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a participat miercuri la conferinţa dedicată comemorării a 70 de ani de la deportarea evreilor din Nordul Transilvaniei, organizată la Palatul Parlamentului de Camera Deputaților, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

”Sunt convins că şi acum, după şapte decenii de la petrecerea acestor orori, pot fi aduse contribuţii ştiinţifice importante, care să ne facă pe noi, cei de astăzi, să înţelegem mai bine care   au fost cauzele şi mecanismele sociale, politice şi morale care au dus la crearea unei adevărate industrii a morţii îndreptate împotriva unui popor şi a unei etnii. Scopul acestui demers este tocmai găsirea acelor mijloace politice, sociale şi etice prin intermediul cărora să ne putem asigura că astfel de tragedii nu se vor mai repeta niciodată. Salut organizarea la Palatul Parlamentului a acestui eveniment, menit să se alăture iniţiativelor de recuperare a trecutului nostru istoric şi de cunoaştere a evenimentelor legate de Holocaust, prin comemorarea momentului tragic, care l-a reprezentat deportarea evreilor din Nordul Transilvaniei”, a declarat Valeriu Zgonea.

Pornind de la convingerea că lecţiile trecutului trebuie să rămână permanent vii în minţile şi sufletele tuturor, autorităţile române şi-au făcut un obiectiv din promovarea comemorării şi cercetării Holocaustului, din combaterea antisemitismului şi a altor forme de rasism şi xenofobie. În acest context, președintele Camerei Deputaților a apreciat activitatea deosebit de importantă desfăşurată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, menționând, totodată, demersurile autorităților române ”de a ne asuma istoria şi de a construi un viitor în care discriminarea să rămână  doar o amintire foarte tristă”.

”Avem responsabilitatea să împiedicăm repetarea unor asemenea evenimente, să combatem antisemitismul, intoleranţa, xenofobia, rasismul, orice formă de discriminare, extremismul, şovinismul şi ura de orice fel, dar în special pe cea cu motivaţie rasială. Toleranţa, solidaritatea, combaterea activă a răului sub toate formele lui sunt valori esențiale ale societății, care trebuie să reprezinte un crez fundamental, activ şi permanent pentru fiecare dintre noi. Aducem un omagiu sincer celor care au suferit în acea perioadă întunecată şi tristă a istoriei”, a mai spus Valeriu Zgonea.

La evenimentul organizat sub înaltul patronaj al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, au participat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului României, Centrului de Studii Avansate din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului Washington, Federației Comunităţilor Evreieşti din România şi ai Asociaţiei Evreilor din România Victime ale Holocaustului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.