Acasă Social Dolj: Concubini, arestaţi pentru cumpărare de influenţă şi şantaj

Dolj: Concubini, arestaţi pentru cumpărare de influenţă şi şantaj

DISTRIBUIȚI

128265 – 12052014 – Procurorii DNA din Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Ionel Călin, pentru  cumpărare de influenţă în formă continuată şi şantaj, şi a concubinei acestuia, Alina Ştefania Călin, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la șantaj. De asemenea, a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de Ion Bogdan Mitrache, avocat în cadrul Baroului Vâlcea, pentru trafic de influenţă în formă continuată.

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se arată că există date şi aspecte care conturează suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, avocatul Mitrache a pretins în două rânduri şi a primit în trei tranşe, de la Ionel Călin, direct sau prin intermediul Alinei Ştefania Călin, suma de 29.000 euro, lăsându-l să creadă că, are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Dolj şi de la Curtea de Apel Craiova şi că îi poate determina să nu dispună şi să nu menţină arestarea preventivă a lui Ionel Călin şi a doi fii ai săi în dosare ale Tribunalului Dolj în care aceştia erau inculpaţi şi să pronunţe hotărâri favorabile acestora.

Pentru a fi cât mai convingător, Mitrache s-a prevalat de relaţia de rudenie apropiată cu fratele său, judecător din cadrul Curţii de Apel Craiova, Secţia Penală. Banii au fost remişi de către Ionel Călin Ionel, prin intermediul concubinei sale. Pe parcursul judecăţii, o parte din inculpaţi au fost puşi în libertate, însă, prin hotărârea pronunţată de instanţa de fond, s-a dispus condamnarea în regim de detenţie a lui Ionel Călin. Această împrejurare a generat un comportament agresiv al inculpaților şi proferarea de ameninţări la adresa avocatului Mitrache şi a familiei sale, pentru a-l determina să restituie suma primită şi, în plus, să achite o diferenţă suplimentară cu titlu de dobândă.

Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale, rezultă că, după momentul în care cumpărătorul de influenţă, respectiv Ionel Călin şi fiii acestuia, au fost condamnaţi de către Tribunalul Dolj, ca instanţă de fond, Ionel Călin l-a constrâns pe avocat să îi restituie 37.500 euro, (29.000 euro reprezentând banii pe care Ionel Călin şi concubina sa i-au remis-o avocatului pentru cumpărarea influenţei, la care a adăugat dobânzi de 8.500 euro), ameninţându-l că, în caz contrar, va exercita acte de violenţă asupra sa şi a membrilor familiei ale. În sprijinul acestei afirmaţii a adus ca argument faptul că va apela la un grup din Brăila, despre care a afirmat că „a mai băgat şi pe alţii în portbagaj”, că are cunoştinţe peste tot, că dispune de aparatură avansată de urmărire şi înregistrare pe care deja ar fi montat-o în autoturismul avocatului şi că va formula plângere penală împotriva fratelui avocatului, care este magistrat la o instanță de judecată din Craiova, în scopul discreditării acestuia din urmă. Aceasta, deși la momentul proferării ameninţărilor Ionel Călin cunoştea că magistratul nu are nici o implicare în faptele de corupţie care fac obiectul prezentului dosar.

În acest scop, respectiv al creării unei stări de temere pentru Mitrache, Ionel Călin, ajutat şi însoţit de concubina sa, l-a căutat deseori pe avocat la domiciliu său, la domiciliul părinţilor săi (cu care a discutat şi faţă de care a proferat ameninţări privind viaţa şi integritatea fiului lor), la instanţe, inspirându-i acestuia că, în viitor, atât el, cât şi membrii familiei sale vor trece printr-un moment rău sau va da în vileag o faptă compromiţătoare pentru fratele său, magistrat.         Prin toate aceste acţiuni, Ionel Călin, ajutat de Alina Ştefania Călin, cea care, de fiecare dată, l-a contactat direct pe avocat şi l-a însoţit pe Ionel Călin la toate întâlnirile, a urmărit dobândirea, în mod injust, a sumei de 37.500 euro pretinsă. Din această sumă, denunțătorul a restituit o parte (2.000 euro, un autoturism Touareg evaluat la 6.500 euro) până la sfârşitul anului 2013, un teren în Drăgăşani, pentru care s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare (în primăvara anului 2014), evaluat la 15.000 euro, suma de 1.000 euro şi 4.000 lei (în perioada martie-aprilie 2014).

Întrucât şi după remiterea acestor sume de bani şi bunuri, ameninţările au continuat, avocatul a denunţat fapta la DNA Craiova.

La data de 9 mai 2014, avocatul Mitrache s-a întâlnit cu cei doi Călin Ionel în parcarea unui supermarket din Craiova, ocazie cu care Ionel Călin a primit de la avocat 10.000 euro, reprezentând o parte din cei 37.500 euro, procedându-se la constatarea infracţiunii flagrante.

La data de 10 mai 2014, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpaţilor Ionel Călin şi a Alinei Ștefania Călin.

Avocatul Mitrache este cercetat în stare de libertate. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.