Acasă Social Timiş: Procurorii cer arestarea a doi greci în dosarul traficului de celule...

Timiş: Procurorii cer arestarea a doi greci în dosarul traficului de celule umane

DISTRIBUIȚI

128774 – 30052014  –  Procurorii DIICOT Timișoara, împreună cu polițiștii Brigării de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, având suportul de specialitate al SRI, au reușit destructurarea unui grup infracțional organizat transfrontalier specializat în trafic ilicit de celule umane. Un sprijin consistent a fost oferit și de autorități judiciare elene, prin intermediul ofițerului român de legătură din cadrul Biroului Atașatului Afacerilor Interne din Grecia, potrivit unui comunicat al DIICOT.

Procurorii au dispus vineri, luarea unor măsuri preventive față de patru persoane, dintre cele șase audiate ieri în acest dosar, după efectuarea mai multor percheziții. Au fost reținuți pentru 24 de ore doi cetățeni greci, față de alți doi cetățeni români fiind dispus controlul judiciar, pentru infracțiuni  săvârşite din ianuarie 2011 până când au fost prinși.

Grecul Kostantinos Giatras, în vârstă de 51 de ani, cu rezidența în Timișoara, a fost reținut pentru comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și trafic ilicit de celule umane. Kostantinos Giatras este suspectat că, în calitatea sa de administrator la S.C. A H S.A. şi S.C. P A S.R.L., director departament și medic specialist obstetrică-ginecologie cu specializare în fertilizare in vitro -, a constituit un grup infracţional organizat, în scopul traficului ilicit de celule umane. Kostantinos Giatras, pe baza unor înţelegeri pecuniare între medic şi paciente, respectiv între paciente şi donatoare, ar fi supus diferite persoane de sex feminin procedurilor de prelevare/extracţie de ovocite, materialul genetic fiind ulterior utilizat la realizarea de embiotransferuri, în beneficiul unor persoane aflate în dificultatea de a procrea pe cale naturală, dar care doreau să fie supuse, contra cost, procedurilor de reproducere umană asistată.

În activitatea medicală de fertilizare in vitro a fost utilizată şi procedura de embriotransfer la o mamă-surogat (mamă purtătoare), procedură care nu este însă prevăzută de legislaţia română în vigoare.

Suspecta Charikleia Pappa, cetățean grec în vârstă de 45 de ani, a fost reținută pentru constituire de grup infracțional organizat și trafic ilicit de celule umane. Potrivit procurorilor, Charikleia Pappa, în calitatea sa de biolog – director de laborator – la S.C. A H S.A., a aderat şi sprijinit un grup infracţional organizat, în scopul traficului ilicit de celule umane, ajutând la derularea procedurilor de prelevare/extracţie de ovocite, materialul genetic fiind ulterior utilizat la  realizarea de embiotransferuri, în beneficiul unor persoane aflate în dificultatea de a procrea pe cale naturală, dar care doreau să fie supuse, contra cost, procedurilor de reproducere umană asistată.

Faţă de Lavinia Stelea, medic ginecolog, și Daniela Ciontu, medic biolog, a fost dispusă măsura controlului judiciar, ele fiind suspectate că au sprijinit grupul infracțional organizat și traficul ilicit de celule umane.

De asemenea, față de mai multe persoane suspectate că au îndeplinit roluri de mamă-surogat, donatoare pentru cupluri beneficiare și donatoare de ovule pentru a fi utilizate la Centrul de Fertilizare in Vitro al A H, procurorii DIICOT Timișoara au extins urmărirea penală sub acuzația de complicitate la traficul ilicit de ovule umane.

Grupul infracțional era organizat pe două paliere. Unul dintre paliere se ocupa cu organizarea de transplanturi ilegale de celule umane utilizate pentru fertilizarea in vitro cu mamă purtător, iar celălalt cu organizarea de transplanturi ilegale de celule umane utilizate pentru fertilizarea in vitro cu ovocite prelevate de la diferite femei racolate de către angajaţii spitalului cărora li s-au achitat sume de bani pentru prelevarea de ovocite, care ulterior au fost folosite în proceduri de fertilizare in vitro pentru alte femei.

Din probele administrate în cauză rezultă că au fost efectuate proceduri de inseminări in vitro cu mamă purtător, fără o procedură aprobată de către Agenția Națională de Transplant, fără respectarea Ordinelor Ministrului Sănătății menționate mai sus, la nivelul spitalului fiind încheiate doar protocoale sumare, sub formă de tipizat, cu donatoarele de ovocite sau cu mamele purtătoare. Persoanele erau direcționate de către personalul medical spre diverși notari publici (fiind identificați până în prezent doi), unde erau redactate declarații notariale prin care donatoarele de ovocite sau mamele-surogat se obligau să doneze sau să poarte o sarcină fără nici o pretenție materială, iar în ceea ce le privește pe mamele purtătoare acestea se obligau ca la naștere să predea copilul cuplului beneficiar, fără nici o altă pretenție. Și cuplurile beneficiare au semnat declarații notariale prin care se arăta că sunt de acord cu fertilizarea in vitro, cu transferarea embrionului rezultat în uterul mamei purtătoare, recunoscând, totodată, că pruncul rezultat este copilul lor natural.

Până în prezent au fost identificate 12 cazuri de mamă-surogat (persoane din România, Ungaria, Slovacia), fiind audiate șapte dintre ele, precum și cuplurile implicate în procedura de fertilizare in vitro cu acestea. Două dintre cele șapte mame-surogat au dat naștere la câte un copil, ambii fiind predați imediat părinților biologici.

Cuplurile beneficiare sunt atât cetățeni români, cât și cetățeni din Ungaria, Norvegia, Grecia.

În unele cazuri, mamele purtătoare au declarat că au beneficiat de sume de bani sau alte bunuri pentru serviciul prestat cuplurilor (de exemplu – de 1000-1500 lei lunar pentru întreținere ca un fel de salariu). În alte cazuri personalul medical racola tinere donatoare de ovocite (300 de euro pentru o procedură de donare ovocite).

În prezent nu este legiferată procedura reproducerii umane asistate medical, folosindu-se o mamă purtătoare, Ministerul Sănătății nefiind înștiințat de o asemenea practică pe teritoriul       României. De asemenea, Agenția Națională de Transplant nu a acreditat unități medicale publice sau private pentru inseminarea in vitro prin mamă purtătoare și nici nu deține informații cu privire la existența unor astfel de proceduri pe teritoriul României.

Procurorii DIICOT – ST Timișoara au pus vinerii în mișcare acțiunea penală împotriva celor doi medici eleni reținuți, ei urmând a fi prezentați Tribunalului Timiș cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.