Acasă Externe Agenda Europeana Ucraina alege

Ucraina alege

DISTRIBUIȚI

UcrainaAstăzi în Ucraina au loc alegeri prezidențiale. Inițial acestea erau programate pentru  26 februarie 2015, dar au fost devansate în urma protestelor care au avut loc la începutul acestui an.

Potrivit Constituției Ucrainei, alegerile prezidențiale trebuiau să aibă loc pe 29 martie 2015.

În urma a trei luni de proteste, guvernul de la Kiev și opoziția, sub medierea politicienilor străini, au convenit rezolvarea crizei politice prin organizarea de alegeri prezidențiale anticipate. Cele mai importante puncte ale acestui acord au fost readucerea în vigoare a Constituției Ucrainei din 1994 și organizarea de alegeri anticipate imediat după adoptarea noii Constituția Ucrainene, dar nu mai târziu de luna decembrie a anului 2014. Deși acordul părea să dea satisfacție tuturor părților mplicate, a doua zi, președintele Viktor Ianukovici a dispărut din Kiev cu o destinație necunoscută, iar Parlamentul a demis președintele în conformitate cu noua constituție, motivând că Președintele Ucrainei s-a retras într-un mod neconstituțional de la exercitarea competențelor constituționale și că nu își îndeplinește îndatoririle sale, stabilind data alegerilor prezidențiale la 25 mai 2014.

În 25 februarie a fost dat startul oficial al campaniei electorale. Pentru efectuarea alegerilor Rada a alocat 1 miliard 965 milioane de grivne.

În lunile ce au urmat, în unele regiuni ale țării cu majoritate sau cu minoritate semnificativă rusă, au apărut diverse tulburări soldate cu declarații separatiste și cu anexarea de către Rusia a Crimeei.

La alegeri s-au înscris douăzeci și trei de candidați, dintre care cinci s-au retras între timp. Cei rămași în cursă. Favoriți pentru scrutinul de astăzi sunt Petro Poroșenko (neafiliat) și Iulia Timoșenko (Liderul partidului Batkivşcina).

fostul campion mondial la box, Vitali Kliciko, a decis să se retragă din cursa pentru preşedinţia Ucrainei şi îi oferă sprijinul său şi al partidului pe care îl conduce lui Petro Poroşenko.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.