Acasă Social 26 iunie – Ziua Internaţională de Luptă împotriva Traficului şi Consumului Ilicit...

26 iunie – Ziua Internaţională de Luptă împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri

DISTRIBUIȚI

129374 – 25062014 – Începând cu anul 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite se marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri.

An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu.

Directorul executiv al UNODC, Yury Fedotov, declară că drogurile ameninţă viaţa şi bunăstarea oamenilor. Peste 200.000 de persoane mor anual din cauza drogurilor; dar drogurile nu afectează doar consumatorul, efectele negative se resfrâng şi asupra familiei şi celor dragi, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Tulburările legate de consumul de droguri subminează relaţiile apropiate, distrug viaţa familială, inclusiv a copiilor, şi pot duce la ruinarea oportunităţilor de educaţie sau angajare. Impactul lor este resimţit la nivelul comunităţii, sistemului de justiţie şi în întreaga societate.

Tema UNODC pentru Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri de anul acesta oferă un mesaj de speranţă: „Tulburările legate de consumul de droguri pot fi prevenite şi tratate”.

Cei care suferă din cauza tulburărilor legate de consumul de droguri poate fi susținuţi prin tratament bazat pe dovezi ştiinţifice, și mulți dintre consumatorii care mor,  mor din cauza supradozei, supradoză care poate fi prevenită. Copiii și tinerii trebuie, de asemenea, să fie educaţi cu privire la consecinţele asociate consumului de droguri.

Totodată, mesajul directorului executiv al UNODC subliniază trei aspecte: succesul susţinut împotriva drogurilor ilicite necesită o abordare echilibrată, cooperantă şi integrată, bazată pe convenţii care se adresează atât reducerii cererii de droguri, cât şi reducerii ofertei de droguri; o abordare echilibrată include măsuri comprehensive, axate pe prevenire, tratament, reabilitare, protecţie socială şi coeziune; abordarea ştiinţifică este cheia. UNODC reduce distanţa dintre ştiinţă

şi practică prin dezvoltarea dialogului între cei care elaborează politicile în domeniu şi comunitatea ştiinţifică.

Pentru marcarea acestei zile, ANA organizează, la nivel naţional, evenimente publice de lansare a strategiilor locale antidrog, elaborate în fiecare judeţ din ţară, festivităţi pentru acordarea scrisorilor de mulţumire din partea directorului ANA, adresate voluntarilor Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) de la nivel teritorial, precum şi activităţi de informare a comunităţii locale cu privire la Ziua Internaţională de Luptă împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri.

De asemenea, tot mâine va fi lansată oficial pagina de Facebook InfoDrog a ANApe care vor fi postate mesajul UNODC privind semnificaţia datei de 26 iunie 2014 şi informaţii cu privire la consecinţele consumului de droguri.

InfoDrog este o iniţiativă a ANA prin care specialiştii săi doresc să fie mai aproape de beneficiarii serviciilor sale şi de publicul larg în general. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.