Acasă Externe Bruxelles: O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene pe tema gazului

Bruxelles: O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene pe tema gazului

DISTRIBUIȚI

129011 – 11062014 – O noua intalnire are loc miercuri la Bruxelles intre Rusia si Ucraina pe tema gazului. Compania rusă Gazprom a anuntat miercuri dimineata ca a fixat un nou ultimatum, 16 iunie, pana la care Ucraina trebuie sa isi plateasca datoria la gaze, potrivit AFP. 

Presedintele rus Vladimir Putin, care a vorbit la telefon despre acest subiect cu cancelarul german Angela Merkel, a cerut delegatiei ruse sa continue negocierile cu „pozitii constructive” pentru a ajunge la „o intelegere reciproc acceptabila” intre Rusia si Ucraina, potrivit unui comunicat publicat de biroul de presa de la Kremlin, marti noaptea.

Comisarul european al energiei, Gunther Oettinger, afirmase marti seara ca un acord in domeniul gazelor intre Rusia si Ucraina ar putea fi semnat „in urmatoarele zile” dupa discutiile trilaterale cu ministrii rusi si ucraineni ai Energiei, Alexander Novak si Yuri Prodan, in timp ce Moscova ameninta oprirea livrarii de gaze catre UE.

Aceste discutii, care ar fi trebuit sa inceapa marti seara, dar au fost amanate pentru miercuri dimineata la orele 7.30 GMT, urmaresc semnarea unui acord asupra pretului gazelor achizitionate de Kiev si rambursarea datoriei sale la gaz catre Moscova.

Reuniunea anterioara pe aceasta tema, luni noaptea, s-a incheiat noapte tarziu fara niciun acord, dupa opt ore de discutii.

Ucraina refuza sa plateasca datoria la factura de gaze catre Gazprom care se ridica la 4,5 miliarde de dolari si cere reducerea pretului la aproape jumatate. Pretul stabilit in prezent de rusii de la Gazprom este de 485 de dolari pe 1.000 de metri cubi, unul dintre cele mai mari preturi din Europa.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a ordonat marti crearea unor coridoare umanitare pentru a permite civililor sa paraseasca zona de conflict in estul tarii. Seful statului a ordonat guvernului sa organizeze transportul, hrana si serviciile medicale pentru aceste persoane, iar administratiilor locale sa asigure conditii de cazare acestora. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.