Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Bătălia pentru București

București: Bătălia pentru București

DISTRIBUIȚI

128549 – 23052014  – Bucureștiul este un fost fief deținut aparent, până de curând, de liberali, în ciuda faptului că aceştia nu au contat niciodată în ecuaţiile puterii, la nivelul Capitalei. După anul 2002, Primăria Generală a fost condusă de doi lideri marcanți ai PD, Traian Băsescu între 2000 și 2004, apoi de Adriean Videanu între 2004 și 2008, iar din 2008 este condusă de ”independentul” Sorin Oprescu. În ceea ce priveşte primăriile de sector situația a arătat pentru cei din PNL cel puţin la fel de dezastruosă, în ultimii 14 ani. Excepția ar fi Primăria Sectorului 1 care, doar aparent, a fost condusă de PNL. În rest, în cadrul celorlalte sectoare liberalii nu au existat și nici nu au contat vreodată în ecuaţiile puterii.

Trebuie spus că Primăria Sectorului 1 este o excepție aparentă, având în vedere că la ”butoanele” puterii primăriei era doar o clică din PNL, condusă exclusiv de Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu și Diana Tușa. Aceştia, după eșecul lamentabil cu IRL și apoi tentativa eșuată de ”privatizare” a PNTCD, par să se fi rătăcit prin PDL şi în curând vor deveni colegi cu cei din PNL, inclusiv cu Crin Antonescu.

Toate aceste aspecte din trecut au o importanță decisivă în modul în care se vor întelege membrii din viitoarea familie PDL- PNL la nivelul Capitalei.

În cadrul negocierilor purtate chiar în aceste zile între PNL şi PDL, împărţeala din Bucureşti ar urma să fie făcută paritar: 3 sectoare vor fi conduse de liberali, iar celelalte trei de către democrat- liberali. În realitatea, liberalii din Bucureşti par “favoriţi” să devină ciuca bătăilor

în faţa liderilor PDL din Bucureşti. Conform informaţiilor noastre, sectoarele 1, 2 şi 4 vor reveni democrat- liberalilor, iar sectoarele 3, 5 şi 6 vor fi oblăduite de PNL.

În primul rând trebuie evidențiat cine conduce organizațiile de București ale celor două partide.

Fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, este șeful democrat-liberalilor din București, iar omologul său liberal este ”contabilul de la sănătate”, Eugen Nicolaescu. Nu este deloc greu de ghicit cine se va impune în disputa dintre cei doi pentru poziţia de lider al viitoarei organizații ce va rezulta în urma fuziunii, care pare că va avea loc în 12 iulie, după cum a precizat astăzi Cătălin Predoiu.

Mai trebuie precizat că în ultimele aproximativ 3 luni Adriean Videanu este cel care i-ar fi comandat și pe liberali. Decizia care prevedea mazilirea fostului viceprimar liberal, Marcel Nicolaescu, rămas în funcție după ce a trecut în barca PSD, a fost luată la iniţiativa lui Adriean  Videanu, cel care le-a cerut consilierilor generali ai PDL să susțină demersul PNL, chiar dacă, la momentul respectiv, cele două partide păreau că se urăsc. După ce înlocuirea fostului viceprimar liberal a eşuat, tocmai datorită trădării unor consilieri generali ai PNL, Adriean Videanu i-ar fi mustrat serios pe liberali, repronsându-le că nu sunt în stare să schimbe un viceprimar. Acest episod este unul cheie în relația PNL și PDL din capitală, care relevă faptul că Videanu, fără niciun dubiu, va fi ”tătucul” noi familii politice.

Sectorul 1 – În Sectorul 1 este fără echivoc că Andrei Chiliman va fi capul noii organizații ce va apărea în urma fuziunii PNL- PDL. Conform unor surse din PDL, această poziție de șef al viitoarei oranizații a PNL- PDL sector 1 a fost “amanetată” de Chiliman odată cu înscrierea în rândul democrat liberalilor. Mai trebuie precizat că în acest moment, în realitate, PNL Sector 1 nu mai există, având în vedere că într-o proporţie covârşitoare liberalii din această organizaţie au decis să se alăture Grupului de Iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale. Practic în cadrul organizaţiei PNL Sector 1, în aceste zile, mai “activează” doar deputatul PNL, Răzvan Mironescu, impus în poziţia de preşedinte de Rareş Mănescu, alături de câţiva membri, despre care deja s-a auzit că şi-ar negocia trecerea la organizaţia PNL Sector 3, condusă de Florin Alexe.

Practic, în realitate, liberalii nu mai există în Sectorul 1, ceea ce îi uşurează şi mai mult misiunea lui Andrei Chiliman de a prelua de unul singur frâiele puterii în sectorul 1. Mai trebuie adăugat că Vlad Moisescu, mâna dreaptă a lui Chiliman, se va ocupa cu adevărat de viitoarea organizaţie ce va rezulta în urma fuziunii.

Sectorul 2 – Ecuaţia politică în viitoarea familie a PNL- PDL în Sectorul 2 este una foarte simplă: totul va fi adjudecat de PDL şi Anca Boagiu. Trebuie precizat că de ani buni liberalii nu există în acest sector, jocurile fiind întotdeauna făcute în integralitate de către primarul Onţanu sau Anca Boagiu. În plus, în rândul PDL Sector 2 activează şi europarlamentarii PDL, Monica Macovei şi Theodor Stolojan, ceea ce înseamnă că “tătucul” în viitoarea organizaţie, care va apărea după fuziune, va fi evident un lider din rândurile democrat-liberalilor. Conform unor informaţii, liberalii ar mai avea o speranţă în cazul în care Cristian Popescu ar reveni în rândurile PNL. Totuşi, informaţiile noastre indifică faptul că Popescu va merge spre PDL, alături de Chiliman şi Moisescu, ceea ce ar însemna încă o lovitură pentru liberalii din Sectorul 2.

Sectorul 3 – Liberalii din Sectorul 3, conduşi de deputatul Florin Alexe, sunt recunoscuţi ca o organizaţie destul de inchegată, cu rezultate destul de bune la fiecare scrutin electoral, dar cărora le lipsesc numele grele. Eugen Nicolaescu, deputat liberal al Sectorului 3, este în dizgraţiile conducerii PNL Sector 3 ca urmare a lipsei sale de implicare. Membrii grupării liberale din acest sector au şi ghinionul că trebuie să stea la masa negocierilor cu mai mulţi grei democrat-liberali, în faţa cărora este evident că nu te poţi impune: Sulfina Barbu, Adriana Săftoiu sau fostul lider al senatorilor democrat-liberali, Cristian Rădulescu. Chiar dacă la nivel oficial s-ar fi retras din viaţa politică, informal Liviu Negoiţă încă conduce cu mână de fier destinele politice al PDL Sector 3, ceea ce face imposibilă misiunea celor din PNL să se impună în faţa democrat- liberalilor.

În plus, PNL Sector 3 încă face casă bună cu PSD în guvernarea locală, ceea ce nu este tocmai pe placul celor de la PDL. Astfel, Sulfina Barbu van trage toate sforile să devină “tătucul”  politic în sector, după realizarea fuziunii, chiar dacă pe negocierea făcută la nivelul Capitalei, sectorul  ar urma să fie în subordinea PNL.

Sectorul 4PNL Sector 4 pare, cel puţin la prima vedere, că se află într-o situaţie la fel de ingrată ca şi cea a liberalilor din Sectorul 2. Totuşi, trebuie precizat că Andrei Creci, liderul

PNL Sector 4, este recunoscut pentru relaţiile bune pe care le are atât în rândul liberalilor, cât şi în cel al democrat- liberalilor. În plus, proaspătul preşedinte al PNL Sector 4 a făcut o figură frumoasă la alegerile europarlamentare şi la cele parţiale din 25 mai, în ciuda faptului că a trebuit să lupte cu un colos politic, la nivel local, intitulat primarul Piedone. În schimb, democrat-liberalii sunt conduşi de Romeo Raicu, un personaj nu foarte plăcut publicului. Totuşi, acesta din urmă este unul din greii PDL, fiind cunoscut drept un personaj extrem de apropiat de Vasile Blaga, dar şi de Traian Băsescu, în trecutul nu foarte îndepărtat. Raicu este şi secretar general adjunct al PDL, responsabil de regiunea Bucureşti- Ilfov, ceea ce i-ar putea oferi o poziţie de forţă în faţa celor din PNL Sector 4.

Pe liberalii din Sectorul 4, în contextul în care în aceste zile se pun pirostriile noii familii PNL- PDL, i-ar mai putea ajuta şi faptul că în cadrul acestei organizaţii activează mai mulţi foşti democrat-liberali, printre care Honorius Prigoană sau Marius Rogin, element care, aparent, ar putea însemna un avantaj. Chiar dacă Romeo Raicu pare în acest moment favorit să devină “tătucul” viitoarei organizaţii, liderul PNL Sector 4, Andrei Creci are relaţii indeajuns de multe, în ambele tabere, astfel încât să incline balanţa în favoarea sa.

Sectorul 5 – În Sectorul 5 viitorul ”tătuc” al PNL- PDL va fi în funcţie de cum se va decide la ”masa verde”, având în vedere lipsa că PDL Sector 5 este condusă de Radian Tufă, iar liberalii de consilierul general Cristian Olteanu, ambii nesemnificativi pe scena politică. În termeni fotbalistici, scorul dintre cele două partide, la Sectorul 5, este de 0-0. În plus, situaţia nu arată deloc roz pentru PNL şi PDL în sector. Chiar dacă liderii locali ai celor două partide îşi frecau deja mâinile de bucurie, pregătiştându-şi chiar calculele pentru a câştiga primăria în 2016, după ce auziseră zvonurile conform cărora Vanghelie ar urma să candideze la Primăria Capitalei, conform informaţiilor noastre, primarul Sectorului 5 va rămâne pe poziţii şi în 2016. Aşadar, cine va conduce viitoarea organizaţie a PDL- PNL din Sectorul 5 este un meci lipsit de miză. Este

greu de precizat cine va conduce organizaţia Sectorului 5 după realizarea fuziunii, dar balanţa ar urma să fie înclinată în favoarea PNL datorită notorietăţii Alinei Gorghiu, pe care cele două partide sunt hotărâte să o “arunce” în prim plan.

Sectorul 6 – În Sectorul 6, bătălia pentru poziţia de şef peste PNL şi PDL se anunţă a fi acerbă. Pe de o parte liberalii, în frunte cu Rareş Mănescu, încearcă în aceste zile să tragă toate sforile pentru a fi “tătucul” noi formaţiuni. Pe de altă parte, Cristian Poteraş, fostul edil al sectorului, alături de deputatul Gheorghe Udrişte, sunt liderii PDL care vor încerca să îi ţină piept lui Rareş Mănescu în bătălia pentru putere. Lupta se anunţă una extrem de interesantă şi datorită faptului că actualul secretar general al PNL pare să nu se mai “simtă” atât de bine în PNL, după ce a fost pus pe linie moartă. Conform unor informaţii care se vehiculează prin Bucureşti, Mănescu nu ezită să joace la două capete, având în vedere că îi blamează public pe foştii parteneri din PSD, dar nu ezită să voteze cot la cot cu aceştia în cadrul Consiliului Local      Sector 6, invocând interesul cetăţeanului. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după congresul comun al PNL şi PDL, care va avea loc la 12 iulie. – PROMPT MEDIA, sursa: www.pesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.