Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Cristian Diaconescu va cere FMI să nu intre în cârdăşie cu...

Bucureşti: Cristian Diaconescu va cere FMI să nu intre în cârdăşie cu Guvernul Ponta

DISTRIBUIȚI

129103 – 15062014 – Presedintele Fundatiei Miscarea Populara, Cristian Diaconescu, a anuntat, sambata, ca va scrie o scrisoare board-ului FMI privind acordul cu Romania, el acuzand „o mica intelegere, oarecum stranie, in ceea ce priveste informarea societatii romanesti, in ceea ce priveste continutul discutiilor”, relateaza Mediafax.

Diaconescu a aratat ca, in contextul discutiilor pe care Guvernul le-a avut cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, doreste sa spuna o chestiune de principiu, care poate influenta in sens bun sau rau credibilitatea unei tari, si anume ca parteneriatele internationale intotdeauna se respecta si se gandesc pe termen lung.

„Cum arata, cel putin din informarea publica facuta, relatia cu FMI, cu institutiile financiare internationale, este suspendata in fapt. Acest incident aparut in aceste zile are mai multe consecinte”, a spus Cristian Diaconescu.

El a aratat ca o prima consecinta este faptul ca „Guvernul minte”, pentru ca „a lua o decizie privind reducerea taxarii muncii se putea face imediat si in deplin acord cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, daca cele doua parti de negociere gaseasu resurse pentru a face aceasta masura sustenabila”.

Diaconescu a mai spus ca are o intrebare catre institutiile internationale parte a acestui acord cu Guvernul, si anume FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

„Eu le-as cere acestor institutii sa nu fie partase cu Guvernul in sustinerea unei minciuni. (…) Voi face o scrisoare board-ului de la Washington, prin care as dori ca aceste institutii internationale sa ne informeze, pentru ca noi platim imprumutul si dobanzile, care sunt masurile anticipate pe care generic le-a anuntat sefa misiunii de la Bucuresti, privind sustinerea reducerii taxei pe munca”, a anuntat Diaconescu.

El a tinut sa precizeze ca a fost parte la aceasta negociere si, cand s-a incheiat acordul cu FMI, nu a existat vreo intentie sau prevedere in document prin care , „functie de anumite momente politice, aceste institutii financiare se plaseaza de partea unui partid politic sau altul”.

„A existat o intelegere, impreuna cu aceste institutii, pe de o parte in legatura cu standarde si criterii pe care Romania trebuie sa le aplice in situatii de criza economica majora, iar pe de alta parte, de responsabilitatile pe care partea romana, guvernamentala, bancara, etc. si le asuma mai ales atunci cand este vorba de deficite si cheltuieli excesive”, a declarat Cristian Diaconescu.

El a continuat: „Nu am aflat nici de la FMI, nu aveam cum sa aflam nici de la Guvern, cum stam cu arieratele si alte multe lucruri. Pare ca exista o mica intelegere, oarecum stranie, in ceea ce priveste informarea macar a societatii romanesti, a platitorilor acestor imprumuturi si a dobanzilor, in ceea ce priveste continutul discutiilor”.

Diaconescu a mai intrebat daca se dau pasuiri Guvernului, daca se amana anumite masuri si, daca se intampla acest lucru, de ce anume se face.

„Ideea ca la un moment dat reducerea CAS ar putea sau nu sa fie aplicata poate afecta grav mediul de afaceri si pe cetatenii care au sperante, din acest punct de vedere. Atrag atentia ca o astfel de coniventa nu face parte nici din mandatul celor care sunt trimisi de Washington sau de Bruxelles pentru a discuta cu romanii”, a mai afirmat Cristian Diaconescu.

Potrivit presedintelui Fundatiei Miscarea Populara, sunt necesare „niste explicatii in legatura cu aceasta atitudine, care nu este la prima iteratie”, in aceeasi categorie intrand „problemele legate de taxa de stalp, de suprataxarea energiei sau probleme pe care FMI le indentifica in relatia cu partenerul sau roman, dar pe care le evita a le trece in scrisoarea de intentie”.

„Vreau o pozitionare cinstita (…) Vreau ca un acord extrem de important pe care il platim cu totii sa fie explicat si prezentat in continutul sau real societatii, atunci cand este incheiat”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Diaconescu a anuntat ca il va invita pe reprezentantul FMI la Bucuresti pentru o discutie preliminara.

„Nu este absolut nimic contondent in aceasta chestiune, este doar dorinta unei clarificari pe care noi o dorim si a inlaturarii unor suspiciuni pe care vreau sa va spun ca nu numai eu le am”, a spus Diaconescu.  – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.