Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Discuţii la nivel înalt pentru devansarea aderării României la CERN

Bucureşti: Discuţii la nivel înalt pentru devansarea aderării României la CERN

DISTRIBUIȚI

128846 – 03062014Ministrul pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, s-a întâlnit cu Rolf Heuer, directorul general al Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN), şi Rudiger Voss, director de relaţii internaţionale al CERN, pentru a discuta paşii de parcurs pentru ca România să devină membru CERN înainte de încheiera perioadei de stat candidat. În martie, directorul general CERN a informat Misiunea Permanentă a României la Geneva că există posibilitatea ca ţara noastră să devină membru cu drepturi depline începând cu 1 ianuarie 2015 în loc de noiembrie 2015.

Ministrul Costoiu a reconfirmat angajamentele părţii române pentru atingerea obiectivului propus. Precizăm că în 11 februarie 2010, România a semnat Acordul privind statutul de candidat la aderarea la CERN, care îi conferă acest statut pentru o perioadă de 5 ani, interval ce se încheie în noiembrie 2015.

Programul RO-CERN are ca prim obiectiv stimularea şi întărirea participării instituţiilor de cercetare din România la marile experimente şi programe ştiinţifice derulate de CERN, în vederea creşterii capacităţii de cercetare şi a vizibilităţii ştiintifice naţionale în domeniu. De asemenea, Programul RO-CERN are ca ţinte şi creşterea potenţialului tehnologic şi a competitivităţii mediului economic şi de afaceri naţional, precum şi cresterea nivelului educaţional şi de comunicare a rezultatelor cercetării în societate.

Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN) – cu sediul la Geneva – a fost fondată în anul 1954 şi este cel mai mare centru de cercetare în fizica particulelor elementare. În anul 2014 se împlinesc 60 de ani de la înfiinţarea CERN. Principala activitate a instituţiei o reprezintă fizica fundamentală, toate programele dezvoltate vizând teme care constituie priorităţi ştiintifice mondiale precum cercetarea aplicativă şi dezvoltare tehnologică sau formarea viitorilor specialişti. La CERN, sunt folosite cele mai complexe instrumente ştiintifice pentru a studia principalii constituenţi ai materiei.

Romania are experienţă în relaţia cu CERN încă din anul 1991 când a fost semnat primul acord, necesar pentru participarea cercetării şi industriei româneşti la programele organizaţiei. Prin participarea la experimentele CERN, România a obţinut o serie de beneficii, între careaccesul la infrasctructura de cercetare de la CERN şi dezvoltarea infrastructurii proprii de cercetare, lucru care a permis dezvoltarea unor noi tipuri de detectori şi calorimeter, accesarea de fonduri europene prin programele FP6 şi FP7, obţinerea a două brevete de invenţii premiate la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, realizarea şi exploatarea Detectorului de Preshower, primul detector integral românesc pus în funcţiune la CERN). De asemenea, accesul la tehnologii şi/sau echipamente de ultimă generaţie, baze de date şi surse de informare-documentare speciale a condus la optimizarea continuă a cunoştinţelor cercetătorilor români, resurse care pot fi valorificate în sectorul economic. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.