Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Maşina luată ca şpagă l-a trimis în judecată

Bucureşti: Maşina luată ca şpagă l-a trimis în judecată

DISTRIBUIȚI

129029 – 11062014 –  Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Bogdan Sebastian Birtu, fost comisar şef al Gărzii Financiare – Secţia Județeană Dâmboviţa, pentru luare de mită.

În 2012, Birtu, comisar șef al Gărzii Financiare Dâmbovița, a primit de la un denunțător un autoturism Volkswagen Tiguan, pentru a bloca controlele la firmele denunţătorului.

Șpaga a fost mascată prin-un contract de vânzare-cumpărare cu o firmă controlată de un apropiat al denunţătorului.

Concret, în cursul anului 2011, Bogdan Sebastian Birtu a dispus comisarilor Gărzii Financiare – Secția Județeană Dâmboviţa să efectueze un control de specialitate la o societate comercială, unde auditor financiar și cenzor era un cunoscut de-al denunțătorului.

Acţiunea s-a finalizat în luna decembrie 2011, când Birtu, în virtutea atribuţiilor de serviciu, a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa o sesizare penală, având ca obiect săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care evaziune fiscală, spălarea banilor etc., soldate cu un prejudiciu total estimat de 966.569 lei, reprezentând TVA aferent livrărilor intracomunitare nereale.

În perioada următoare, tot din dispoziția lui Birtu, comisarii Gărzii Financiare – Secția Județeană Dâmboviţa au extins verificările și la alte societăți comerciale implicate în infracțiunile sesizate, în scopul valorificării integrale a constatărilor cuprinse în actul de control.

În acest context, cei doi oameni de afaceri au încercat să identifice şi să capaciteze persoane cu funcţii de decizie ori putere de influenţă prin intermediul cărora să rezolve problema judiciară apărută în urma controlului.

În intervalul ianuarie – martie 2012, Birtu a însoțit de mai multe ori echipa de control a Gărzii Financiare – Secția Județeană Dâmboviţa la firma unde se desfășurase inițial controlul, pentru a-i determina pe administratori să pună la dispoziția comisarilor toate datele și documentele necesare.
În aceste împrejurări, omul de afaceri a reuşit să stabilească o relaţie apropiată cu Birtu căruia i-a solicitat să întreprindă, în virtutea funcţiei deţinute, măsuri pentru anularea actului de constatare întocmit de Garda Financiară, însă Birtu i-a precizat că nu are temei legal pentru a putea da curs cererii sale.

La data de 9 martie 2012, Birtu a fost implicat într-un accident auto cu autoturismul proprietate personală, ulterior, comunicându-i acest lucru omului de afaceri, totodată precizând că nu are suficiente resurse financiare pentru a-și achiziționa un alt autoturism.

 În zilele următoare, omul de afaceri i-a destăinuit denunțătorului oportunitatea ivită de a-l cointeresa material pe Birtu prin oferirea unui autoturism în scopul de a asigura pe viitor protecţia      firmelor acestora. În acest sens, cele două persoane au hotărât de comun acord ca mașina să fie cumpărată prin intermediul altei firme, administrată de un partener de afaceri comun.

La data de 3 mai 2012, Birtu a ridicat autoturismul de la reprezentanță, procesul verbal de predare – primire fiind semnat de o fostă angajată a firmei respective.

Avansul și cele 13 tranșe de bani, până la concurenţa sumei de 24.302,10 euro cu TVA inclus(112.473,39 lei), reprezentând contravaloarea autoturismului, au fost achitate în intervalul aprilie 2012 – decembrie 2013, de către societatea comercială respectivă.

La data de 15 februarie 2014, Birtu a intrat în posesia documentelor aferente finalizării contractului de leasing şi s-a angajat să îndeplinească formalităţile necesare transferării maşinii pe numele său.

Procurorii au beneficiat în această cauză de sprijin de specialitate din partea SRI. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.