Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Parlamentul îi scapă pe aleşii locali de incompatibilitate

Bucureşti: Parlamentul îi scapă pe aleşii locali de incompatibilitate

DISTRIBUIȚI

129353 – 25062014  – Un proiect de lege votat marţi de deputați îi pune la adăpost pe primarii şi pe preşedinţii de Consilii Judeţene de eventualele dosare de incompatibilitate în care riscau să fie condamnaţi definitiv pentru conflict de interese.

Majoritatea parlamentară, cu voturile PSD, UNPR, PC, PPDD şi UDMR, a luat astfel decizia pentru care aleşii locali au forţat în repetate rânduri în ultimii doi ani mâna Guvernului, avându-l drept aliat principal în Executiv pe vicepremierul Liviu Dragnea.

După promulgarea legii, sute de dosare aflate deja pe rolul ICCJ vor fi, practic, la un pas de decizii finale favorabile aleşilor locali, chiar dacă ANI a câştigat până acum procesele.

Preşedintele ANI, Horia Georgescu, susţine că Agenţiei nu i s-a cerut niciodată punctul de vedere pe parcursul trecerii acestei legi prin Parlament.

„E o nouă zi de marţi la fel de neagră ca cea din decembrie”, a comentat Georgescu, arătând că în momentul promulgării legea va produce două efecte importante: dosarele aflate pe rolul instanţelor vor primi cel mai probabil decizii favorabile, iar verificările actuale ale ANI în cazul aleşilor locali care sunt şi membri ai AGA în regii autonome locale vor fi blocate.

Planul PSD pentru a-i scăpa pe aleşii locali de sutele de procese pe care le au cu ANI pentru incompatibilitate a fost pus marţi în practică, în Parlament.

Deputaţii au adoptat un proiect de lege, aparent fără legătură cu regimul incompatibilităţilor, prin care primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene devin membri de drept în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară şi reprezentanţi în regiille autonome locale de tipul celor de Apă-Canal. Este situaţia pentru care în ultimii ani au ajuns pe rolul instanţelor peste 100 de dosare de incompatibilitate deschise de Agenţia Naţională de Integritate pe nume importante precum cele al lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului, Radu Mazăre, primarul Constanţei, Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, Aristotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov, Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara

Dacă în iulie 2013 erau 108 cazuri de primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene incompatibili, între timp, numărul celor pentru care ANI a făcut deja rapoarte de constatare aflate pe rolul instanţelor a crescut la 127. 95 sunt cazuri de aleşi locali prezenţi în AGA regiilor locale, situaţie evitabilă prin desemnarea unui reprezentant al administraţiei locale, altul decât primarul sau şeful CJ.

Căncescu şi Iohannis au câştigat la prima instanţă procesul cu ANI, decizia finală aparţinând Curţii Supreme.

Cei mai mulţi dintre cei aflaţi pe listă sunt însă primari de comune şi oraşe mici, numărul celor aflaţi în această situaţie, chiar dacă verificările ANI nu sunt încă definitivate în toate cazurile, fiind estimat de asociaţiile aleşilor locali la 1.200. Este motivul pentru care în ultimii doi ani, aleşii locali, în special cei ai PSD, au făcut presiuni constante, mai ales în perioade electorale, pentru modificarea legii, ameninţându-şi şefii de partid cu neimplicarea în campanie. O tentativă de a le oferi reglementarea dorită prin ordonanţă de urgenţă s-a blocat anul trecut ca urmare a reacţiei negative de la Bruxelles. Ultima încercare a fost în aprilie, la o întâlnire a PSD la Braşov cu liderii judeţeni, vicepremierul Liviu Dragnea avansând atunci şi public promisiunea că legea va fi schimbată în favoarea primarilor.

Mutarea a fost făcută marţi, printr-un proiect de lege referitor la serviciile de utilităţi publice locale, votat de 215 deputaţi din 314 prezenţi. 36 au fost contra şi 62 s-au abţinut. Voturile favorabile au aparţinut grupurilor PSD, UNPR, PPDD, UDMR şi PC, proiectul de lege aparţinând de altfel PSD. Legea a fost respinsă de PDL, în timp ce liberalii s-au abţinut.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.