Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Traian Băsescu: “Voi ridica din nou problema accesului Romaniei in Schengen”

Bucureşti: Traian Băsescu: “Voi ridica din nou problema accesului Romaniei in Schengen”

DISTRIBUIȚI

129393 – 26062014 – Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi, o declaratie de presa inainte de plecarea la Bruxelles, in care a anuntat principalele teme care se vor discuta la Consiliul European. Este vorba despre spatiul de securitate, libertate si justitie, prilej cu care va fi analizata gestionarea spatiului Schengen, inclusiv capacitatea UE de a face fata presiunii la frontiera, politicile de azil, cooperarea politieneasca si judiciara. ”Voi ridica din nou problema accesului Romaniei in Schengen. Argumentele noastre deriva din raportul MCV, care arata buna functionare a justitiei – activitatea DNA, ANI, ICCJ. Procesul de aderare la Schnegen trebuie sa inceapa, in raportul MCV sunt si critici, dar la adresa Parlamentului. Ultima lege votata de Parlament care scoate in afara atributiilor ANI conflictul de interese la nivel local nu ne ajuta, dar eu am obligatia sa sustin aderarea”, a spus presedintele referindu-se la acest subiect.

O altă temăaflată pe agenda reuniunii vizează cresterea economica si locurile de munca, iar Romnia va sisține nevoia găsirii unor soluții pentru reducerea somajului, în special în rândul tinerilor.

Sărăcia și excluziunea sociala vor fi, de asemenea, puse in  discutia Consiliului European.

În ceea ce priveste incheierea semestrului bugetar, presedintele considera că Romania ”are o mare problema in ceea ce priveste utilizarea fondurilor din exercitiul bugetar 2014-2020. Pana la aceasta ora utilizarea fondurilor de coeziune nu este posibila pentru ca masterplanul pe transporturi nu a fost adoptat”.

Documentul e pregatit, are o gama larga de masuri pentru adaptarea actiunilor UE la evolutiile de azi. Va fi discutat cadrul 2020-2030 de politici privind energia si schimbarile climatice. Va fi discutata strategia europeana pentru securitate energetica si politicile de lupta impotriva schimbarilor climatice. Probabil ca o solutie va fi adoptata in Consiliul din luna octombrie, dar discutiile trebuie incepute inainte de Conferinta ONU de la Paris, din 2015. Un alt punct deosebit de important este semnarea acordului de R.Moldova, Georgia si Ucraina. Pentru noi, semnarea acordului de catre Republica Moldova este un eveniment deosebit de important, dincolo de eforturile facute de catatenii moldoveni, guvernele Filat si Leanca, Romania a fost un sustinator in ultimii zece ani”, a explicat preşedintele.

Joi, la ora 14:00, presedintele Traian Basescu va fi prezent la summit-ul Partidului Popular European, dupa care are in program participarea la Ceremonia de comemorare a declansarii Primului Razboi Mondial, iar seara la dineul de lucru al sefilor de stat si de guvern.

La reuniunea de vineri a Consiliului European se va discuta despre viitorul presedinte al Comisiei Europene si portofoliile pe care le vor primi statele membre, despre viitorul presedinte al Consiliului European, dar si despre prioritatile din programul 2014-2019.

De asemenea, vineri este programata si ceremonia de semnare a Acordului de Asociere cu Georgia si Republica Moldova si completarea procesului de semnare cu Ucraina.

Tot vineri, Traian Basescu va participa, la ora 14.10 (ora Romaniei), la Dejunul sefilor de stat si de guvern, iar de la ora 18.00 la inchiderea Sesiunii de lucru a Reuniunii Consiliului European, la finalul careia va sustine o conferinta de presa. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.