Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Vicepreşedinte ANRE, reţinut de procurorii DNA

Bucureşti: Vicepreşedinte ANRE, reţinut de procurorii DNA

DISTRIBUIȚI

128921 – 06062014 Claudiu Sorin Dumbrăveanu, vicepreşedinte ANRE, a fost reținut de DNA. Împreună cu un angajat al Enel şi o altă persoană, sunt vor fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.

Dumbrăveanu este acuzat de procurori că în 2013  a cerut și primit de la Florin Gugu, director ENEL, foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International SRL, al cărei asociat este Gheorghe Ciubotaru, cea de-a treia persoană reținută.

Vicepreședintele ANRE a intervenit pentru acordarea a două contracte de execuţie în favoarea firmei private, la schimb el urmând să ajute ENEL în problema stabilirii prețurilor a electricitate: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

Mai exact, Dumbrăveanu l-a avertizat pe Florin Gugu că, ENEL Distribuție Muntenia ar putea fi sancționată cu reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%, după ce, în urma unei recșanații, s-a descoperit dubla taxare, în 2012, a certificatelor verzi către consumatori. Cu această ocazie, vicele ANRE a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de includerea firmei SC ElectroAlfa International SRL în realizarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către ENEL, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente cu această societate.

În cursul lunii mai 2013, ENEL iniţiase procedurile interne pentru stabilirea cerinţelor de participare a ofertanţilor la atribuirea contractului „Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie  tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL”, printre ofertanţi regăsindu-se SC ElectroAlfa International SRL, conform declaraţiei privind participanţii din august 2013.

Drept urmare, directorul ENEL s-a întâlnit cu reprezentanţii SC ElectroAlfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deşi aceştia practicau preţuri peste cele ale pieţei în domeniu.

Din probele administrate a reieşit că Sorin Dumbrăveanu a contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013. Aceste aspecte au fost stabilite în cadrul şedinţei din 21 iunie 2013 a Comitetului de Reglementare al ANRE, în care Dumbrăveanu avea drept de vot.

Ulterior, el a continuat să sprijine ENEL, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electroalfa Intenational: a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienţă în beneficiul ENEL de la 25% la 50% de joasă tensiune, a avertizat despre controlul ENEL, precum şi că nu are nicio reclamaţie la bază.

Potrivit înţelegerii dintre Dumbrăveanu Claudiu Sorin şi Gugu Florin, între ENEL Distribuţie Dobrogea şi Asociaţia compusă din Electroalfa International şi alte două firme au fost încheiate la 8.11.2013 acordurile cadru de execuţie a două lucrări, iar la 10.01.2014 între ENEL Distribuţie Dobrogea şi SC Electroalfa International SRL au fost încheiate două contracte subsecvente pentru execuţia de lucrări.

Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din judeţul Călăraşi, fiind în valoare de 277.600,66 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporţie de 30% de Electroalfa unei alte firme, însă din obiectul contractului rezultă că lucrarea a fost subcontractată integral. Al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalaţii electrice din municipiul Călăraşi, fiind în valoare de 129.598,44 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporţie de 30% de Electroalfa, dar din obiectul contractului rezultă că lucrarea a fost subcontractată integral.

Ca urmare, pe site-ul SEAP a apărut anunţul de atribuire nr. 142739/13.12.2013, pentru „Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL”, printre firmele câştigătoare regăsindu-se şi SC Electro-Alfa International SRL, asociat la această firmă fiind inculpatul Ciubotaru Gheorghe, persoană aflată în relaţii de prietenie cu vicepreşedintele ANRE, Dumbrăveanu Claudiu, se arată în comunicatul DNA. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.