Acasă Externe Bulgaria: Şeful diplomaţiei române: Este necesară o interacţiune mai pragmatică între OCEMN...

Bulgaria: Şeful diplomaţiei române: Este necesară o interacţiune mai pragmatică între OCEMN şi UE

DISTRIBUIȚI

129229 – 19062014 – Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat joi la a 30-a reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe ai Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), desfăşurată la Varna, sub auspiciile Preşedinţiei-în-Exerciţiu a organizaţiei, exercitate în prezent de Bulgaria.

Temele principale abordate în cadrul reuniunii de şefii diplomaţiilor din statele membre OCEMN au vizat analizarea stadiului cooperării economice în domeniile de activitate ale OCEMN şi al implementării „Agendei Economice pentru un Parteneriat Întărit al OCEMN”, eficientizarea activităţii Secretariatului Internaţional al OCEMN şi evaluarea activităţii organismelor înrudite ale organizaţiei, potrivit unui comunicat al MAE.

În intervenţia sa, ministrul Titus Corlăţean a reafirmat prioritatea constantă acordată cooperării regionale în politica externă a României, precum şi interesul prioritar acordat OCEMN. Ministrul roman a prezentat contribuţia României la activităţile organizaţiei, îndeosebi în domeniul combaterii evaziunii fiscale, protecţiei mediului, combaterii criminalităţii transfrontaliere şi al transporturilor. În contextul reuniunii miniştrilor transportului din OCEMN, desfăşurată la Sofia, în data de 16 aprilie 2014, a fost menționată definitivarea traseului Autostrăzii Inelare a Mării Negre pe teritoriile României, Republicii Moldova şi Ucrainei, ca o contribuţie concretă la dezvoltarea reţelelor de transport care vor contribui în mod direct la dezvoltarea economică în regiune.

De asemenea, a fost subliniată necesitatea unei interacţiuni sporite a OCEMN cu UE dintr-o perspectivă pragmatică, OCEMN putând beneficia de oportunităţile oferite de politicile, iniţiativele şi instrumentele dezvoltate de UE pentru regiunea Mării Negre, precum şi prin prisma apartenenței sau asocierii majorităţii statelor OCEMN la UE.

Referitor la evoluţiile regionale din zona Mării Negre, ministrul Titus Corlăţean a subliniat necesitatea respectării alegerii unui parcurs european făcute de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, şi a reiterat sprijinul României pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, în contextul anexării ilegale a Crimeii şi acţiunilor violente din estul Ucrainei. El a subliniat, totodată, necesitatea respectării principiilor fundamentale de drept internaţional, ca precondiţie pentru stabilitatea regiunii. Deşi caracterul OCEMN este prioritar economic, activitatea organizaţiei este inevitabil afectată de aceste dispute, întrucât dezvoltarea economică şi securitatea în regiune sunt strâns legate. Corlăţean a subliniat importanţa dialogului în astfel de situaţii, inclusiv în cadrul oferit de OCEMN.

Demnitarul român a menţionat eforturile de articulare a unei cooperări regionale eficiente depuse de România, inclusiv în calitate de Preşedinte-în-Exerciţiu al Procesului de Cooperare în Europa de Sud Est (SEECP), fiind urmărită sincronizarea agendei de cooperare în Sud Estul Europei cu procesele de aderare la NATO şi UE. De asemenea, a menţionat organizarea de către ţara noastră, la Bucureşti, la 20 iunie 2014, a reuniunii miniştrilor de externe din statele participante la SEECP.

Procesul de cooperare la Marea Neagră a fost lansat la iniţiativa Turciei, prin Declaraţia de la Istanbul (25 iunie 1992), de către 11 state, printre care şi România, având ca obiectiv accelerarea dezvoltării economice şi sociale a statelor membre, în scopul realizării unui grad superior de

integrare în economia europeană şi mondială, prin intensificarea cooperării multilaterale şi folosirea avantajelor care decurg din proximitatea geografică şi complementaritatea economiilor naţionale.

În 1998, prin semnarea „Cartei OCEMN”, iniţiativa politică a fost transformată într-o organizaţie internaţională cu caracter regional. În prezent, OCEMN cuprinde 12 state membre,

respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina şi Serbia.

Preşedinţia-în-Exerciţiu este deţinută în primul semestru 2014 de către Bulgaria, iar în semestrul II de Grecia.

România deţine coordonarea grupurilor de lucru pentru combaterea criminalităţii (2013-2015) şi protecţia mediului (2014-2016). Ţara noastră va exercita al cincilea mandat al Preşedinţiei-în-Exerciţiu rotative a OCEMN în semestrul II, 2015. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.