Acasă Nord-Vest Cluj Cluj: Şeful Controlului Trafic Rutier, reţinut de procurorii DNA

Cluj: Şeful Controlului Trafic Rutier, reţinut de procurorii DNA

DISTRIBUIȚI

128900 – 05062014  Procurorii anticoruptie Cluj l-au retinut joi pe Rares Pop, inspector sef teritorial de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR) si vicepresedinte PNL Cluj, acuzat de fapte de coruptie. In acelasi dosar a mai fost retinut si Claudiu Crisan, inspector coordonator al Biroului judetean Cluj al ISCTR, DNA cerand pentru ambii oficiali arestare preventiva pentru 30 de zile.

Rares Pop este acuzat de santaj, luare de mita, abuz in serviciu comis in forma continuata cu obtinere de foloase necuvenite, desfasurarea de activitati ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii.

In cauza este cercetat si Ioan Radu Dohotar, inspector coordonator al Biroului judetean Bistrita Nasaud si membru in consiliul de conducere al Inspectoratului.

Potrivit DNA, in perioada 2012-2014, Pop impreuna sau prin intermediul persoanelor avand functii de conducere in cadrul birourilor judetene, cum este situatia suspectilor Dohotar si Crisan, au desfasurat activitati repetate de influentare a activitatii inspectorilor aflati in trafic, in vederea efectuarii controlului rutier.

La nivelul ISCTR, Inspectoratul teritorial condus de Rares Pop include in sfera de competenta judetele Alba, Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj.

Prin aceste demersuri, suspectii solicitau neluarea masurilor legale pentru sanctionarea utilizatorilor mijloacelor rutiere, in scopul protejarii unor societati aflate in sfera de interes a inspectorilor judeteni. (…) Suspectul Pop a dezvoltat relatii cu numerosi operatori economici ce activeaza in domeniu, asigurand acestora protectie in schimbul obtinerii de avantaje patrimoniale, fie direct, fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societati comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau detinute de membri ai familiei sale, se arata intr-un comunicat al DNA.

Din vara anului 2012, cand a fost numit in actuala functie, atributiile sale din cadrul firmelor pe care le administra au fost transferate sotiei sale, calitatea de asociat a acesteia fiind una formala, intrucat probele administrate au atestat ca suspectul Pop este factorul decident, este consultat telefonic cu privire la clientii societatilor, la preturile la care sunt efectuate serviciile.

In aceeasi perioada, suspectii au incalcat obligatia de pastrare a secretului actiunilor de control, comunicand in mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul si timpul desfasurarii verificarilor in trafic, la sediul acestora, ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizari privind existenta unor incalcari ale normelor.

Anchetatorii mentioneaza ca cei trei au urmarit obtinerea de foloase pentru operatorii economici in domeniul transportului rutier, constand in eludarea activitatii de control efectuata de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicarii sanctiunilor pecuniare si a masurilor complementare.

La 9 decembrie 2013, Pop a pretins si primit de la doi martori denuntatori suma de 1.500 lei, bani oferiti pentru a se asigura de bunavointa si ajutorul lui in cazul unor controale ale inspectorilor din subordine.

La 27 martie 2014, reprezentantii Inspectoratului Judetean Alba au efectuat un control la o scoala generala, vizand obtinerea licentei de transport si modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de invatamant.

Echipa de control formata din doi inspectori a intocmit o nota de constatare, retinand incalcarea normelor privind obligatia echiparii vehiculului cu tahograf si limitator de viteza, pentru care s-a stabilit sanctiunea amenzii in suma de 9.000 lei si a impus scolii remedierea incalcarilor. Ca urmare a acestei actiuni, suspectul Pop a solicitat inspectorului coordonator al judetului Alba anularea notei de constatare si refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe care sa nu consemneze neregulile constatate, sub amenintarea destituirii din functie a acestuia. In pofida amenintarilor, inspectorul coordonator Alba a refuzat sa dea curs solicitarii. Intr-un final, in 10 aprilie, acesta a fost revocat din functia de inspector coordonator al Inspectoratului Judetean Alba, mai arata DNA. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.