Acasă Economie Irlanda: Valeriu Zgonea: “Membrii comunității românești din Irlanda sunt considerați modele de...

Irlanda: Valeriu Zgonea: “Membrii comunității românești din Irlanda sunt considerați modele de reușită socio-profesională”

DISTRIBUIȚI

128890– 05062014  Oficialii români din delegaţia parlamentară condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-au întâlnit cu  reprezentanţii comunităţii româneşti din Irlanda şi cu reprezentanţii Ambasadei României la Dublin. În cadrul discuțiilor, președintele Camerei Deputaților a subliniat necesitatea promovării consecvente a membrilor comunității românești din Irlanda, care, prin conduita și rezultatele activității lor, sunt considerați modele de reușită socio-profesională la nivelul societății irlandeze.

”Este important ca toți cetățenii din emigrație să își cunoască drepturile, să beneficieze de șanse egale, ca oricare alt cetățean european. Modul în care sunt respectate identitatea, drepturile și valorile spirituale în rândul comunităților românești reprezintă o preocupare majoră pentru autoritățile române și, în același timp, o prioritate în relația cu românii din afara granițelor. Statul român acordă o atenție deosebită consolidării și eficientizării politicilor parteneriale cu comunitățile românești din străinătate și cu statele în care acestea locuiesc. Membrii comunității românești din Irlanda sunt considerați modele de reușită socio-profesională la nivelul societății irlandeze. În acest context, îmi declar întreaga susținere pentru întărirea dimensiunii organizatorice la nivelul comunității, pentru că un mediu asociativ bine structurat sporește eficiența demersurilor realizate în favoarea membrilor comunității”, a declarat Valeriu Zgonea.

De asemenea, delegația română a vizitat Centrul Misionar și Cultural „Sfântul Ioan Botezătorul” al Bisericii Ortodoxe Române din Dublin. În acest context, președintele Camerei Deputaților a apreciat rolul Bisericii în procesul de coagulare a comunităților românești, în special în cazul comunităților recent formate, precum cea din Irlanda.

Președintele Camerei Deputaților a avut, de asemenea, o întâlnire cu primarul Dublinului, lordul Oisín Quinn, precum și cu președintele Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Irlandei, Dominic Hannigan.

Temele abordate în cadrul discuțiilor au vizat atât dinamica relațiilor bilaterale și intensificarea dialogului parlamentar, cât și aspecte privind agenda europeană, în contextul  tendințelor confirmate pe plan european în urma rezultatelor înregistrate la alegerile europarlamentare.

În cursul zilei de joi, sunt programate convorbiri cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor şi al Parlamentului Irlandei, Sean Barrett, cu preşedintele Senatului irlandez, Paddy Burke, cu reprezentanţi ai Comisiei pentru afaceri europene şi ai Comisiei pentru politică externă şi comerţ din Parlamentul irlandez.

Totodată, președintele Camerei Deputaților va avea o întrevedere cu preşedintele Irlandei, Michael Higgins, iar la nivel guvernamental, cu ministrul de stat pentru Afaceri Europene, Paschal Donohoe.

Din delegaţia parlamentară fac parte deputații Ana Birchall (Grup PSD), Molnar Zsolt (Grup UDMR) şi Ştefan Burlacu (Grup PP-DD).

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, împreună cu o delegaţie parlamentară română, efectuează o vizită oficială la Dublin, în perioada 3 – 5 iunie, la invitaţia preşedintelui Camerei Reprezentanţilor şi al Parlamentului Irlandei, Sean Barrett.

Evenimentul are o semnificație cu totul deosebită pentru evoluția dialogului politic bilateral româno-irlandez, fiind prima vizită oficială în Irlanda a unei delegații parlamentare conduse de președintele unei Camere a Parlamentului României, din ultimii 25 de ani, potrivit unui comunicat primit de la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor.- PROMPT  MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.