Acasă Externe SUA: “Angajament pentru combaterea corupţiei”

SUA: “Angajament pentru combaterea corupţiei”

DISTRIBUIȚI

129059 – 12062014 –  Romanian Community Coalition din SUA, cunoscuta ca si „Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei”, a solicitat joi tuturor presedintilor partidelor parlamentare din Romania sa semneze un „Angajament pentru combaterea coruptiei” pentru a arata in fata cetatenilor romani si partenerilor occidentali ca partidele pe care le conduc sprijina lupta impotriva coruptiei din Romania.

Semnatarii se angajeaza ca vor modifica, pana pe data de 1 iulie 2014, regulamentul Camerei Deputatilor si Senatului astfel incat voturile pentru retinerea, perchezitia si arestarea preventiva a parlamentarilor sa se faca prin vot la vedere, electronic.

„In urma acestei modificari electoratul va putea sti exact modul cum fiecare membru din Parlament a votat intr-o astfel de speta”, a spus pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.

De asemenea, partidele semnatare se „angajeaza politic” sa voteze la vedere atat in Comisia juridica cat si in Plen „pentru” incuviintarea retinerii, perchezitiei si arestarii preventive a oricarui parlamentar, atunci cand acest lucru este solicitat de organele competente.

„Este important ca partidele parlamentare sa isi asume public decizia politica de a vota pentru ca justitia sa se aplice in mod egal si pentru parlamentari la fel ca pentru orice alt cetatean”, a spus pr. Terhes.

Documentul stipuleaza, de asemenea, ca semnatarii se angajeaza sa voteze „la vedere, electronic, si dupa o dezbatere publica orice proiect de lege care are legatura cu lupta împotriva coruptiei si a criminalitatii organizate”.

„In felul acesta se va evita o noua `marte neagra`, cand s-a incercat modificarea peste noapte a unor legi care afectau lupta impotriva coruptiei”, a comentat Pr. Terhes.

Documentul mai mentioneaza ca semnatarii vor vota impotriva oricaror initiative care modifica atributiile institutiilor de lupta impotriva coruptiei si criminalitatii organizate, care reduc pedepsele pentru coruptie, sau initiative legislative de gratiere si amnistie a celor acuzati de infractiuni de coruptie.

„Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a tras un semnal de alarma in cateva interviuri recente ca se incearca modificarea atributiilor acestei institutii. De asemenea, incepe din nou sa se vorbeasca in spatiul public despre gratierea si amnistia coruptilor. Adoptarea unor astfel de legi de catre Parlament va reprezenta un pas inapoi pentru Romania si pentru lupta impotriva coruptiei”, a comentat Terhes.

La sfarsitul documentului se mentioneaza ca semnatarii vor „sustine si vota pentru initiative legislative care sprijina lupta impotriva coruptiei si criminalitatii in Romania, cu respectarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului”.

„Solicitarea adresata liderilor partidelor parlamentare de a semna un astfel de angajament pentru combaterea coruptiei este o practica des intalnire in democratiile occidentale, unde alegetorii          le cer alesilor sa se angajeze public sa faca anumite lucruri pentru popor”, a comentat pr. Terhes aceasta initiativa.

Romanian Community Coalition, cunoscuta ca si „Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei”, este cea mai larga organizatie a romanilor din Statele Unite infiintata cu scopul de a oferi o voce comunitatii romanesti, a ajuta la intarirea relatiei dintre Romania si Statele Unite, si sprijinirea statului de drept, transparentei si luptei pentru combaterea coruptiei din Romania. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.