Acasă Economie Suceava: DNA l-a reţinut pe directorul general al APIA şi cere arestarea...

Suceava: DNA l-a reţinut pe directorul general al APIA şi cere arestarea lui

DISTRIBUIȚI

128896 – 05062014  Procurorii DNA Suceava au început urmărirea penală şi l-au reínut pe Gheorghe Benu, directorul general al APIA, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de foloase necuvenite, în formă continuată, şi favorizarea făptuitorului.

Anchetatorii au descoperit că la APIA Suceava au fost aprobate la plată subvenţii în domeniul zootehnic unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, care nu îndeplineau condiţiile legale. Din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat, în perioada 2010-2013 au fost aprobate păți în 246 dosare care nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice.

Printre funcționarii APIA Suceava implicați în acest dosar figurează numele directorului executiv adjunct Delia Moldoveanu. Aceasta l-ar fi convins pe Gheorghe Benu pentru a menține un contract de asistență juridică cu un anumit cabinet de avocatură.

Rolul esenţial al directorul executiv adjunct Delia Moldoveanu era de a proteja activitatea infracţională a consilierilor şi şefilor de serviciu din cadrul APIA Centrul Judeţean Suceava, prin influenţa şi relaţia apropiată pe care o avea în primul rând cu directorul general al APIA şi cu factori de decizie şi control din cadrul direcţiilor agenţiei (DACIS, IACS, etc ).

Analiza acţiunilor derulate de Delia Moldoveanu relevă că aceasta conduce în mod nemijlocit activitatea Centrului Judeţean Suceava al APIA în baza relaţiilor importante pe care le are şi cultivă la nivelul APIA şi în mediile de influenţă ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Astfel, deşi lua cunoştinţă despre neregulile care adeseori îmbrăcau forma penală, Gheorghe Dorel Benu, în loc să adopte atitudinea legală de a sesiza organele judiciare, a preferat să îi dea sfaturi Deliei Moldoveanu cu privire la modul în care să procedeze referitor la solicitările din partea DNA de a comunica date necesare pentru desfăşurarea prezentei anchete penale, astfel încât să îngreuneze verificările care se efectuează în prezentul dosar penal.
De asemenea răspunsurile întocmite pentru organele de urmărire penală de Delia Moldoveanu erau studiate de Gheorghe Dorel Benu, pentru ca acestea să nu-i incrimineze pe funcţionarii APIA Suceava. Deşi DNA Suceava a mai transmis în atenţia directorului general Gheorghe Dorel Benu un număr de şase solicitări privind verificarea dosarelor de acordare a subvenţie şi în special a modului în care funcţionarii APIA Suceava nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, acestea au rămas fără răspuns.

Cunoscând relaţiile apropiate ale directorului executiv adjunct Delia Moldoveanu cu directorul general al APIA, angajaţii APIA Suceava îi solicitau acesteia sprijin pe lângă Gheorghe Dorel Benu, pentru a obţine plata preferenţială (faţă de alte centre judeţene) a unor drepturi băneşti stabilite de sentinţe judecătoreşti, care puteau fi aprobate doar de ordonatorul principal de credite.

De asemenea directorul general Gheorghe Dorel Benu a bugetat şi posturi pentru APIA Suceava, la cererea şi după bunul plac al Deliei Moldoveanu (de la un număr de 16 la 32), directorul solicitându-i să refacă şi să falsifice notele de fundamentare, potrivit unui comunicat al DNA.

Gheorghe Dorel Benu urmează a fi prezentat Curţii de Apel Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii DNA Suceava au facut, miercuri, 13 perchezitii in Bucuresti si in judetele Suceava si Dambovita, printre care si la sediul central al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura, precum si la sediul APIA Suceava, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie in legatura cu acordarea ilegala a unor subventii pentru exploatatii agricole si asociatii zootehnice.

Printre persoanele vizate in aceasta ancheta sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, si directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum si medici veterinari de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, politisti si fermieri.

Ancheta vizeaza subventii acordate in perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.