Acasă Externe Ziua Mondială a Refugiatului – 20 iunie

Ziua Mondială a Refugiatului – 20 iunie

DISTRIBUIȚI

129232 – 19062014 – La 20 iunie a.c,  Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Inspectoratul General pentru Imigrări marchează Ziua Mondială a Refugiatului, celebrând curajul și rezistența a milioane de persoane forțate să-și abandoneze casele din cauza războaielor și abuzurilor asupra drepturilor omului.

Un număr record de persoane dezrădăcinate a fost înregistrat pe parcursul ultimului an. În spatele statisticilor se află însă milioane de femei, bărbați, copii, mame și tați care au pierdut tot ce aveau și speră fie să-și reclădească viața într-o țară nouă fie să se întoarcă acasă.

În acest an, Ziua Mondială a Refugiatului este celebrată în România şi în lume prin derularea campaniei UNHCR ”Poveștile refugiaților”, povești ale suferinței, curajului, și speranței evocate de jurnaliști, Ambasadori ai Bunăvoinței, lucrători umanitari și refugiații înșiși. Fiecare poveste merită citită iar publicul este invitat să susțină  cauza familiilor forțate să se refugieze, făcând cunoscută povestea lor, vizitând  stories.unhcr.org/ro

De asemenea, pentru a marca Ziua Mondială a Refugiatului, în România,  Inspectoratul General pentru Imigrări organizează o serie de activități menite să promoveze cunoaşterea şi respectarea diversităţii culturale, etnice, lingvistice, sociale, precum şi a valorilor democratice, manifestări la care vor participa persoane refugiate aflate pe teritoriul României.

            Astfel, în cele şase Centre de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Timişoara, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare, Giurgiu şi Bucureşti, administrate de Inspectoratul General pentru Imigrări, se vor organiza competiţii sportive între echipe compuse din refugiaţi şi personalul centrelor de cazare, o expoziţie de fotografie şi pictură tematică privind aspecte din viaţa persoanelor refugiate din ţara de origine, realizate de refugiaţi, excursii şi drumeţii cu multiple valenţe de cunoaştere şi informare, ce prilejuiesc familiarizarea cu valorile, tradiţiile şi obiceiurile româneşti, participarea refugiaţilor la diverse activităţi sprijinite de către organizațiile neguvernamentale.

            În fiecare an, pe 20 iunie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Refugiatului. Aceasta a început să fie oficiată, odată cu adoptarea de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a Rezoluţiei 55/76, din 4 decembrie 2000.     În complexitatea fenomenului migraţiei, există o distincţie clară între migrant şi refugiat. Migrantul alege să plece din ţara de origine, temporar sau definitiv, din motive de ordin economic, familial, social sau cultural, iar refugiatul este forţat să-şi părăsească ţara natală, de cele mai multe

ori, din cauza unor stări conflictuale. De altfel, în cazul refugiaţilor, statele au obligaţia să le ofere protecţie împotriva returnării în ţara de origine, acces efectiv şi neîngrădit la procedura de azil, precum şi o serie de forme de asistenţă (materială, medicală, socială). Garantarea acestor drepturi derivă din Convenţia de la Geneva din 1951 şi Protocolul de la New York din 1967, instrumente internaţionale pe care România le-a ratificat în anul 1991. După această dată, ţara noastră a început construirea treptată a unui sistem naţional de azil, în concordanţă cu obligaţiile asumate la nivelul comunităţii internaţionale.

Conform datelor statistice, din anul 1991 până în prezent, în România, un număr de 24.137 persoane au depus cereri pentru acordarea unei forme de protecţie, cei mai mulţi fiind din state precum Irak, Somalia, Afganistan, Bangladesh, Pakistan și Siria. Dintre aceștia un număr de 4.343 au obținut o formă de protecție internațională.

Începând cu ianuarie 2013 și până în prezent, cele mai multe solicitări de azil au fost depuse de către cetăţenii sirieni – 1279, dintre care 1056 au obținut o formă de protecție. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.