Acasă Sud-Vest Dolj Ancheta privind banda de craioveni care furau de pe carduri, coordonată de...

Ancheta privind banda de craioveni care furau de pe carduri, coordonată de Europol

DISTRIBUIȚI

130002 – 18072014 –  Europol apreciază cooperarea dintre autoritățile române – DIICOT, IGPR, SRI – și cele franceze – BFMP DPJ și Brigada de combatere a fraudelor financiare – în recenta acțiune de destructurare a unei rețele de criminalitate informatică, formată în mare parte din cetățeni români. Cu sprijinul Centrului European de Combatere a Criminalității Informatice (EC3) al Europol, în urmă cu două zile au avut loc zeci de percheziții la Craiova și Paris la locuințele mai multor persoane suspectate că de fraude cu mijloace electronice de plată (prin atacuri malware), tranzacții financiare internaționale ilegale și transferuri de bani, furturi de date de pe carduri (prin atacuri de skimming), spălare de bani și trafic de droguri. Folosind programe de tip malware – RAT (Remote Access Tool), membrii rețelei accesau serviciile de transfer de bani din toată Europa (Austria, Belgia, Germania, Norvegia, Marea Britanie).

În urma perchezițiilor, 115 de persoane au fost interogate (65 de rețineri), iar sume mari de bani, vehicule de lux, echipamente IT și multe alte probe au fost ridicate, anunță Europol. În operațiune au fost implicați 450 de ofițeri de poliție și 117 adrese au fost percheziționate.

Potrivit estimărilor, pagubele produse de activitatea infracțională sunt de cel puțin două milioane de euro. Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde proveniența banilor și caracterul ilicit, banii au fost transferați și depozitați în diferite conturi.

Șeful Centrului european de combatere a criminalității informatice (EC3), Troels Oerting, apreciază că operațiunea este ”rezultatul direct al cooperării excelente dintre ofițeri de poliție și procurorii din România, Franța și alte țări europene”. Ancheta s-a desfășurat de-a lungul mai multor luni, timp în care la sediul Europol de la Haga au avut loc mai multe întâlniri operaționale. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.