Acasă Nord-Vest Bihor Bihor: Judecători trimişi în judecată pentru trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului

Bihor: Judecători trimişi în judecată pentru trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului

DISTRIBUIȚI

 129554 – 02072014 – Procurorii DNA au trimis în judecată patru judecători din Oradea, pentru trafic de influenţă, fals intelectual, favorizarea infractorului şi abuz în serviciu. Cei patru sunt acuzaţi că au primit bani şi diverse produse (păstrăvi, whiskey) pentru a scăpa de închisoareun bărbat condamnat pentru tentativă de viol.

Este vorba de Florica Roman şi Daniela Denisa Vidican, judecători în cadrul Curţii de Apel Oradea, Ovidiu Daniel Galea şi Beatrix Raluca Cuc, judecători la Tribunalul Bihor. În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei avocata Mariana Dorina Mihoc şi Gheorghe Jurcă.

Potrivit unui comunicat al DNA, printr-o decizie penală din data de 2 iunie 2010, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe un bărbat la 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de viol, hotărâre rămasă definitivă.

Prin urmare, condamnatul a fost încarcerat la data de 4 iunie 2010. Anterior punerii în executare a mandatului, acesta a luat legătura cu avocata Mariana Dorina Mihoc (fostă Petrulea), pentru a găsi o modalitate să scape de executarea pedepsei.

De asemenea, bărbatul i-a cerut cumnatului său, denunţător în cauză, să facă demersurile necesare pentru a-l ajuta să scape de închisoare.

Denunţătorul a luat legătura cu avocata, care i-a spus acestuia că, personal, dar şi prin intermediul lui Gheorghe Jurcă, ar putea interveni la magistraţii din cadrul instanţelor din judeţul Bihor pentru obţinerea unei hotărâri favorabile.

În vederea promovării unei căi extraordinare de atac, era absolut necesar ca persoana vătămată să fie convinsă să încheie un înscris fals, cu dată anterioară rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, din care să rezulte că s-ar fi împăcat cu inculpatul.

Totodată, avocata i-a comunicat denunţătorului că va trebui să o convingă pe partea vătămată să încheie un ‘act de împăcare’ antedatat ’27 mai 2010′, respectiv cu o dată anterioară rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

Pentru aceasta, s-au mobilizat rudele condamnatului, reuşind să strângă suma de 15.000 lei, din cei 30.000 lei cât se convenise cu persoana vătămată Florina Nicoleta Roman, în schimbul căreia au obţinut acordul acesteia de a întocmi un înscris antedatat, din care să rezulte că părţile s-au împăcat.

Cum actul de împăcare nu a putut fi semnat şi de bărbatul aflat în Penitenciarul Oradea, avocata Mihoc a conceput o ‘Declaraţie’, antedatată ’25 mai 2010′, prin care persoana vătămată îşi retrăgea plângerea penală formulată împotriva inculpatului.

Avocata a promovat apoi în instanţă o contestaţie în anulare pe motivul că la ultimul termen de recurs, 26 mai 2010, partea vătămată ar fi fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a încunoştiinţa instanţa că a intervenit împăcarea părţilor.

Pentru aceasta, ea a folosit o ‘adeverinţă’ emisă în fals de directorul general al SC Geoasset SRL, în scopul îndeplinirii condiţiilor de admisibilitate ale contestaţiei în anulare, potrivit indicaţiilor primite de la judecătoarea Florica Roman.

Avocata Mihoc a fost ajutată în demersurile sale de Gheorghe Jurcă, viitorul naş de cununie.

Practic, avocata a intervenit la judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea, pentru ca aceasta să-şi exercite influenţa faţă de judecători de la instanţa inferioară în grad, Tribunalul Bihor, în sensul admiterii contestaţiei în anulare şi încetarea procesului penal.

Pentru a-şi exercita influenţa asupra magistraţilor Tribunalului Bihor, judecătoarea Florica Roman a primit de la Gheorghe Jurcă o sumă de bani şi alte foloase materiale (păstrăvi, whisky).

Totodată, judecătoarea Florica Roman a acceptat promisiunea unui ceas cu cuc vechi, pe care Gheorghe Jurcă urma să-l procure prin intermediul condamnatului.

La data de 9 iulie 2010, preşedintele completului de la Tribunalul Bihor, judecătorul Ovidiu Galea, a dispus preschimbarea termenului de judecată al contestaţiei în anulare formulată de Mariana Mihoc în numele condamnatului, din data de ’24 septembrie 2010′ în data de ’16 iunie 2010′, în cuprinsul încheierii atestându-se împrejurarea necorespunzătoare adevărului că preschimbarea termenului a avut la bază cererea formulată de cel condamnat.

Pe 16 iunie 2010, completul format din judecătorii Ovidiu Galea – preşedinte, Denisa Vidican şi un alt judecător, a dispus admiterea în principiu a contestaţiilor în anulare (fără ca instanţa să-şi motiveze soluţia), s-a dispus suspendarea executării sentinţei penale şi punerea de îndată în libertate a condamnatului.

Ca urmare a înscrisurilor false depuse la dosar de avocata Mihoc şi a exercitării influenţei de către judecătoarea Florica Roman, prin decizia penală din 4 martie 2011, completul de judecată format din Raluca Cuc, Denisa Vidican şi alt judecător, cu opinia separată a acestuia din urmă, a admis contestaţiile în anulare formulate împotriva deciziei penale din 2 iunie 2010 pronunţată de Tribunalul Bihor, pe care au anulat-o în totalitate, fixând termen pentru rejudecarea recursului pentru data de 8 aprilie 2011.

Judecătoarele Raluca Cuc şi Denisa Vidican au desconsiderat toate argumentele expuse de cel de-al treilea judecător în opinia separată şi au apreciat ca probe concludente înscrisurile false care au însoţit contestaţiile în anulare. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.