Acasă Economie Bucuresti: Guvernul, restant la reglementarea platii pensiilor private

Bucuresti: Guvernul, restant la reglementarea platii pensiilor private

DISTRIBUIȚI
pensionara

pensionara130092 – 22072014 –  Sindicatele atrag atenția guvernului că, de șase ani, nu își respectă obligația de a reglementa plata pensiilor private. Într-un comunicat de presă, Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa, atrage atenția că Legea 411/2008, care reglementează sistemul de pensii obligatorii administrate privat prevede ca, în termen de trei ani, guvernul să propună Parlamentului „Legea privind plata pensiilor private”, care ar trebui să reglementeze modul de calcul al pensiei şi valoarea de care va beneficia participantul la pensii pilon II, obligatie de care executivul nu s-a achitat.”Din păcate, în lipsa acestei legi, cei peste 5 milioane de participanţi la fondurile de pensii obligatorii administrate privat se bucură în continuare de perspectiva beneficiului, la fel ca în cunoscutul proverb cu „blana ursului din pădure”.

Nu putem vorbi, aşadar, despre o schimbare în structura categoriilor de investiţii fără reglementarea unei protecţii adecvate a fondurilor de pensii. Suntem de acord cu investiţii, altele decât în titluri de stat, atâta timp cât acestea sunt făcute responsabil şi garantează un nivel minim al pensiei la sfărşitul perioadei de contribuţie. Cu alte cuvinte, să garanteze un randament al fondurilor care să acopere cel puţin partea din din pensia publică pe care salariatul o pierde sau, alternativ, să garanteze conservarea în termeni reali a contribuţiilor plătite de salariat.

În privinţa schemelor la care riscul este integral pe spatele salariaţilor, guvernul trebuie să intervină pentru crearea de mecanisme de garantare, fără însă de a muta încă odată riscul de la privat la stat”, atrag atenția sindicatele.

Recent, în urma unor zvonuri preluate de mass-media, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a precizat că nu se pune problema naţionalizării fondurilor private de pensii (Pilonul II), ci că trebuie modificată legislaţia, astfel încât să se diversifice plaja investițională (inclusiv în piaţa de capital).

”Discuţia despre modificarea legislaţiei trebuie să se facă în primul rând cu cei care alimentează, din veniturile lor, aceste fonduri şi ar trebui sa fie beneficiarii acestei legi”, subliniază sindicatele. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.