Acasă Interviuri BUCUREȘTI: MAIOR, OPTIMIST, DAR PRUDENT

BUCUREȘTI: MAIOR, OPTIMIST, DAR PRUDENT

DISTRIBUIȚI

George_Maior_Adevarul– 130187 – 28072014 – Parteneriatul strategic încheiat cu Statele Unite ale Americii este unul foarte solid. ”Pivotul de securitate al țării noastre este dat de parteneriatul strategic cu SUA. Există o componentă militară foarte vizibilă, fiind vorba de expertiză, stabilizare și menținere a păcii, dar există și o componentă invizibilă, din câmpul serviciilor de informații, unde parteneriatul este foarte solid. Să nu credeți că vizitele repetate ale directorilor FBI și CIA în România au valoare pur diplomatică. Nu, se discută foarte mult din punctul de vedere al acestor interacțiuni, cu alte state. Nu sunt de acord cu cei care spun că ar fi o relație de subordonare cu oficialii SUA. Nu, suntem egali, ne ajută permanent la îmbunătățirea nivelului nostru de securitate”, a declarat George Maior, directorul SRI, luni, la Adevărul LIve.

Despre conflictul din Ucraina şi ameninţările la adresa României, Maior a spus: ”Munca noastră se desfăşoară mai mult pe un fron nevăzut. Încercăm să înţelegem aceste pericole, să le cunoaştem şi să le contracarăm. Acum, vedeţi că trăim o perioadă foarte complicată din punct de vedere al evoluţiilor regionale: criza din Ucraina, politica agresivă a Rusiei sunt elemente care trebuie să ne îngrijoreze, în primul rând din perspectiva posibilităţilor de propagare a unor fenomene negative pe teritoriul României. Munca noastră, vigilenţa ne fac să privim cu mai mult calm decât s-ar părea la prima vedere contracararea acestor evenimente. Statul este fără niciun dubiu pregătit prin forţa sa, prin capacităţile sale informative, să răspundă acestor provocări, ceea ce nu înseamnă că nu trebuie să fim atenţi, să cunoaştem bine situaţia şi să lucrăm împreună cu aliaţii. Sunt şi multe alte pericole, unele clasice legate de registrul terorismului – vedeţi ce se petrece în alte state – şi mă refer la Norvegia care a lansat o alertă naţională. Pericolul crimei organizate, de tip transfrontralier, vulnerabilităţi proprii pe care le avem şi le tratăm – mă refer la corupţie, la problema evaziunii fiscale care afectează bugetul şi buzunarul românilor, deci foarte multe aspecte interdependente, complexe necesită vigilenţă sporită zi de zi”.

În ceea ce privește progresul justiției în România, George Maior spune că evoluția din ultimii ani a fost una solidă. ”Evoluţia din ultimii ani a justiţiei a fost atât de solidă şi acest lucru se reflectă şi în percepţia populaţiei asupra acestor instituţii, încât va fi foarte greu pentru cineva, dacă nu vrea să piardă credibilitate în mod masiv, să reverseze această achiziţie bună pentru evoluţia României. Aceste instituţii vor şti să dezvolte mecanisme imunitare. Eu sunt optimist, dar cu prudenţă, că lucrurile vor merge spre progres, chiar dacă nu liniar”, a mai spus Maior. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.