Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Marş pentru oraş

Bucureşti: Marş pentru oraş

DISTRIBUIȚI

129723 – 09072014 – Sambata, 19 iulie, începand cu orele 11.00, va avea loc in Bucuresti marsul “Oraș accesibil pentru oameni” dedicat drepturilor pietonilor din Capitala. Marsul va avea ca punct de plecare Piata Universitatii (zona statui) si se va incheia în Piata Victoriei.

Organizatorii marsului sunt ActiveWatch, Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ în Romania (OPTAR) si Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania (ONPHR).

Marsul are ca scop evidentierea problemelor legate de infrastructura dedicată mersului pe jos, cu care se confrunta pietonii orasului, mai ales persoanele cu dizabilitati (locomotorii, auditive, vizuale) si cele cu mobilitate redusa (varstnicii, parintii cu copii in carucior, copiii).

“Consideram ca lipsa de accesibilizare a spatiului public aduce grave prejudicii calitatii vietii pentru toti locuitorii orasului, diminueaza posibilitatea de integrare socio-economica a persoanelor cu dizabilitati si este un impediment major in calea conceptului de  imbatranire activa. Principala problema identificata de organizatorii marsului este nerespectarea Legii 448/ 2006 (actualizata in ianuarie 2008) si a Normativului privind adaptarea cladirilor civile si spatiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap (Normativul NP 051-2012, publicat in 2013, in Monitorul Oficial din 5 martie 2013), ale caror texte cadru stipuleaza conditiile minime obligatorii cu privire la accesibilizarea spatiilor publice. In ciuda existentei acestor legi, autoritatile din Bucuresti nu au elaborat inca un plan de accesibilizare a orasului, iar numeroasele lucrari de reabilitare pe care le deruleaza nu respecta conditiile privind accesibilizarea. (…) Alte probleme identificate sunt: nu este respectata inaltimea de maxim 2 cm a bordurii in zona intersectiilor (pe Soseanua Pantelimon, unde tocmai se amenajeaza spatiul public, coborarea este de  11 cm), asfaltul este, in multe zone, plin de gropi, unele trotuare sunt prea stramte pentru a permite accesul unei persoane in scaun rulant, parcarea autoturismelor pe trotuar obtureaza circulatia pietonilor pe trotuar (una dintre aceste zone critice este chiar trotuarul din fata Primariei Generale), continuitatea trotuarului este afectata de chioscuri si mobilier stradal, semafoarele nu sunt accesibilizate pentru persoane cu dizabilitati vizuale, marcajele tactile, acolo unde exista, sunt un pericol pentru persoanele varstnice, fiind desprinse de trotuar. Organizatorii si susținatorii marsului vor depune la primariile de sector, Primaria Generala si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale scrisori deschise pentru a solicita masuri urgente pentru solutionarea acestor probleme”, potrivit unui comunicat al organizatorilor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.