Acasă Economie Bucureşti: Victor Ciorbea explica de ce nu sesizeaza CCR

Bucureşti: Victor Ciorbea explica de ce nu sesizeaza CCR

DISTRIBUIȚI

victor_ciorbea_2 130278– 30072014 –Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, explica intr-o scrisoare trimisa presedintelui Traian Basescu de ce nu a sesizat pana acum Curtea Constitutionala a României (CCR) in legatura cu modificarea Legi Educatiei.

Victor Ciorbea afirma in scrisoare ca „a cerut si punctul de vedere al personalului de specialitate din domeniul preuniversitar si universitar, al sindicatelor si al societatii civile, Consiliului National al Rectorilor, Federatiei Nationale Sindicale Alma Mater, Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatiei Sindicatelor din Educatie Spiru Haret si Federatiei Educatiei Nationale cu privire la oportunitatea si necesitatea masurilor reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014, care se circumscriu sferei invatamantului preuniversitar si universitar”, dupa cum se arata in documentul postat pe site-ul institutiei Avocatul Poporului.

Victor Ciorbea adauga ca a primit pana acum o parte din raspunsurile solicitate si ca a avut o intalnire cu reprezentanti ai societatii civile si ai Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti (ANOSR), precum si cu presedintele Consiliului National al Rectorilor.

„In acest context, precizam ca Avocatul Poporului se afla intr-o faza avansata de examinare a aspectelor de neconstitutionalitate invocate de diverse institutii, persoane fizice si ONG-uri. In urma finalizarii acestor demersuri, Avocatul Poporului va avea in vedere toate argumentele prezentate atat in petitiile formulate cat si in sustinerile orale ale partenerilor de consultari, urmand ca in final sa se pronunte asupra criticilor de neconstitutionalitate exprimate. Solutia pe care o va adopta Avocatul Poporului si motivarea acesteia, va vor fi comunicate”, ii mai transmite Victor Ciorbea presedintelui Traian Basescu.

Ordonanta de Urgenta 49/2014, adoptata de Guvernul Ponta la finalul lunii iunie, a fost intens criticata de opinia publica, semnalandu-se, printre altele, faptul ca ea contine articole deja declarate neconstitutionale de CCR, are noi prevederi care incalca Constitutia, ingradeste dreptul la educatie, iar nota de fundamentare nu justifica urgenta cu care este modificata o lege fundamentala pentru invatamantul romanesc. Unul dintre principalii contestatari a fost presedintele Traian Basescu.

Seful statului i-a transmis pana acum doua solicitari, pe 4 si 28 iulie, Avocatului Poporului in care ii solicita sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la OUG 49/2014, apreciind ca mai multe articole sunt neconstitutionale.

Avocatului Poporului este singurul care poate sesiza Curtea Constitutionala in cazul existentei unor suspiciuni cu privire la neconstitutionalitatea unei ordonante de urgenta adoptate de Guvern. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.