Acasă Uncategorized Dosarul Duicu a fost trimis în judecată

Dosarul Duicu a fost trimis în judecată

DISTRIBUIȚI

Adrian Duicu– 130199 – 28072014 – Fostul președinte al CJ Mehedinți, Adrian Duicu, a fost trimis în judecată, alături de alte șapte persoane,  de procurorii DNA.

El este acuzat de trafic și cumpărare de influență, dare de mită și divulgare de secrete. În același dosar, au mai fost trimiși în judecată Constantin Ponea, fostul șef al IJP Mehedinți, și Constantin Popescu, președintele PSD Orșova.

Adrian Duicu, fost președinte al CJ Mehedinți s-a lăudat față de fostul șef al IJP Mehedinți, Constantin Poneacu influența pe care o are asupra mai multor funcționari publici (membri ai Guvernului, funcționari publici din MAI, șeful IGPR, și consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orșova, pe de altă parte), promițându-i că îl va sprijini să rămână, temporar, la conducerea inspectoratului de poliție și ulterior să promoveze la IGPR, dar și să o ajute pe soția polițistului să acceadă într-o funcție de conducere în Parchetul General.

Concomitent, Duicu i-a promis lui Ponea că îi va determina pe membrii Consiliului local Orșova să aprobe scoaterea din domeniul public și concesionarea, la un preț „convenabil”, a două suprafețe de teren. Ceea ce s-a și întâmplat, cu sprijinul omului de afaceri Constantin Popescu președintele organizației municipale Orșova a PSD. Ca urmare a exercitării influenței, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public și concesionarea celor două suprafețe de teren. Cele două suprafețe de teren erau înscrise în cartea funciară a localității Orșova ca aparținând domeniului public al Statului Român, prin urmare, nu puteau fi trecute în domeniul privat al localității Orșova (și apoi concesionate).

Pentru aceste ”ajutoare”, Duicu i-a cerut lui Ponea să obțină o sentință favorabilă de la judectăru care avea dosarul său cu ANI.

În cursul anului anul 2013, inculpatul Duicu Ioan-Adrian a acționat cu scopul de a crea premisele decontării de către o societate comercială, cu obiect de activitate prestarea de servicii medicale (paraclinice), operând un laborator de investigații medicale cu rezonanță magnetică nucleară administrată în fapt de acesta.

Este vorba despre decontarea unor sume cât mai mari din bugetul asigurărilor sociale de sănătate (pe parcursul anului 2013 societatea a decontat de la casa județeană de asigurări de sănătate peste 3,5 milioane de lei), iar Duicu și-a folosit influența de lider județean al PSD.

Grigorița Feraru și Elisabeta-Zenovia Rolea, și ele inculpate în dosar, i-au cerut lui Duicu numiresa soților lor în funcții publice.

”În perioada ianuarie – septembrie 2013, inculpații: Duicu Ioan-Adrian (președintele consiliului județean Mehedinți), Popescu Daniela-Delia (director executiv al consiliului județean Mehedinți și, în același timp, președintele consiliului de administrație al Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin) și Borugă Doina (manager al Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin) au permis unor persoane neautorizate (reprezentanții ai unor societăți comerciale) accesul la informații care nu erau destinate publicității (informații constând în preconizarea de către reprezentanții consiliului județean Mehedinți și ai Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin demarării unei proceduri de achiziție publică având ca obiect achiziționarea de echipamente medicale și de mobilier necesar utilării blocului materno-infantil din cadrul Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, precum și date tehnice și financiare necesare întocmirii documentației de atribuire a achiziție publice), acționând cu scopul de a obține pentru cei doi agenți economici menționați un folos necuvenit (constând în înlăturarea competitorilor economici și în asigurarea unei marje de profit maximale)”, arată DNA.

”În intervalul 30 iulie – 8 august 2013, inculpatul Stănoiu Cristian-Damian, acționând în calitate de avocat, în exercitarea activităților profesionale, a atestat în mod necorespunzător realității data unui act juridic, pe care l-a pus la dispoziție numitei Borugă Doina, pentru a-l folosi în vederea producerii de consecințe juridice.

În luna august 2013, inculpatul Duicu Ioan-Adrian i-a solicitat unui administrator de firmă, să efectueze lucrări de dulgherie la un imobil pe care familia Duicu îl utilizează ca locuință. Dând curs solicitării inculpatului, administratorul firmei a achiziționat materialele necesare (în valoare de 28.039,51 lei, potrivit facturii din data de 01.08.2013) pe care le-a folosit la efectuarea lucrărilor.
Inculpatul Duicu Ioan-Adrian nu a plătit contravaloarea acestor materiale și nici a manoperei, omul de afaceri nefăcând nici un demers în vederea solicitării acestei sume, tocmai în considerarea calității de președinte al consiliului județean deținută de cel dintâi. Aceste lucrări aveau să fie facturate abia în aprilie 2014, după arestarea preventivă în cauză a lui Duicu Ioan-Adrian.
În octombrie 2013, pentru a nu plăti lucrările efectuate și contravaloarea materialelor folosite la această lucrare, inculpatul Duicu Ioan-Adrian i-a dispus inculpatei Borugă Doina, manager al Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, să întreprindă demersurile necesare pentru a contracta cu firma omului de afaceri, prin achiziție directă, lucrările de renovare a secției de ortopedie a spitalului.

În același scop, inculpatul Duicu Ioan-Adrian a asigurat alocarea către Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, din fondurile consiliului județean Mehedinți, a sumelor necesare efectuării plăților către societatea comercială respectivă.

Valoarea celor două contracte acordate de către Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin a fost de 180.794,47 de lei, respectiv de 303.018,26 de lei, ambele valori fiind fără TVA”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

În același dosar, realizatorul de televiziune Andrei Bădin, i-a cerut și a primit de la Duicu 5.000 de lei, pentru a nu continua o campanie de presă care viza, la acel moment, pe Ministrul Mediului și al Schimbărilor Climatice.

După primirea acestei sume de bani, emisiunile realizate de către Bădin Andrei-Dan nu au mai abordat subiectul referitor la presupusele nelegalități săvârșite de persoana respectivă.

Potrivit DNA, dosarul a fost instrumentat cu sprijinul SRI.– PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.