Acasă Bucuresti-Ilfov Ilfov Ilfov: Jandarmeria Ilfov are denumirea onorifică ”Lascăr Catargiu”

Ilfov: Jandarmeria Ilfov are denumirea onorifică ”Lascăr Catargiu”

DISTRIBUIȚI

129792 – 11072014 – Prin Ordinul nr. 95/25 iunie 2014 pentru modificarea şi completarea Ordinului Ministrului Administraţiei şi Internelor nr.176/2012 privind atribuirea de denumiri onorifice şi stabilirea de zile aniversare pentru unele structuri din Ministerul Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial nr.483 din 30 iunie 2014, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov are denumirea onorifică ”Lascăr Catargiu”.

Lascăr Catargiu sau Lascăr Catargi (1823 – 1899) a fost un om politic român, prim-ministru al Guvernului României pentru patru mandate. În timpul lui Grigore Ghica, Catargiu a ajuns prefect al Poliției din Iași.În 1857 face parte din „divanul ad-hoc” al Moldovei, o comisie aleasă pentru a vota unirea propusă a Moldovei cu Țara Românească. În 1866 a devenit unul dintre cei trei membri ai Locoteneței Domnești care a condus statul român de la abdicarea lui Cuza până la înscăunarea lui Carol I. După opt funcții ministeriale, culminând cu agitația anti-dinastică din 1871, Catargiu a format, pentru prima dată în istoria română, un cabinet conservator stabil, care a rezistat până în 1876.

Timp de cinci mandate la conducerea Ministerului de Interne, Catargiu a susţinut şi s-a adoptat legea pentru înfiinţarea Jandarmeriei rurale (în locul dorobanţilor), potrivit căreia se înfiinţau 8.000 de posturi de jandarmi comunali, 1.260 de jandarmi judeţeni şi 69 de ofiţeri, Legea pentru organizarea comunelor urbane, Legea pentru reînfiinţarea birourilor de paşapoarte.În ministeriatul său a fost aprobată „Legea pentru organizarea Serviciului Administraţiunii Centrale a Ministerului de Interne” (1892), s-a înfiinţat Serviciul fotografic, primul serviciu de identificare şi poliţie tehnică din ţară, a fost aprobat „„Regulamentul relativ la atributele comisarilor speciali de poliţie în gările Căilor Ferate”, „Legea poliţiei vânatului”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.