Acasă Economie Se lansează oficial Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie Rep. Moldova –...

Se lansează oficial Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie Rep. Moldova – România

DISTRIBUIȚI

CCRI-RO_MD1298878– 15072014 – La o lună de la înființare, Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie Rep. Moldova – România va fi lansată oficial vineri, 18 iulie, la Chișinău. Evenimentul este programat la Hotelul Leogrand, unde sunt așteptați reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Rep. Moldova, ai președinței Rep. Moldova, președinției României, prim-miniștrilor ambelor tări, oficiali ai guvernelor de la București și Chișinău,  reprezentanți ai corpul diplomatic, președinți ai Camerelor de Comerț si Industrie, finanțatori, oameni de afaceri, reprezentanți ai mediului academic și ai societații civile.

Demersurile pentru înființarea CCIMR au început la sfârșitul luna mai, odată cu semnarea, la Chişinău, a documentelor care au fost înaintate pentru înregistrarea asociaţiei, certificatele de funcționare fiind emise câteva săptămâni mai târziu.

Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Rep. Moldova (CCI), Gheorghe Cucu, scopul Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Rep. Moldova – România este dezvoltarea şi promovarea relațiilor economice și comerciale dintre cele două state, dintre diferite categorii de întreprinzători și agenți economici din aceste țări, precum și susținerea altor sfere de importanță națională.

„La momentul actual nu am afaceri în Rep. Moldova, dar planific să valorific oportunitățile oferite de piața de aici. Ținând cont de bunele relații dintre țările noastre, am constituit un grup de inițiativă și ne-am întrebat ce putem face pentru a contribui la dezvoltarea parteneriatelor dintre agenții economici din Moldova și România. Dorim ca organizația noastră să devină un instrument eficient pentru atragerea investițiilor și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii”, a afirmat Constantin Vieru, președintele noii organizații.

România se situează pe locul doi între partenerii cu care Rep. Moldova întreţine relaţii comerciale. Potrivit Biroului Național de Statistică al Rep. Moldova, volumul comerţului exterior (fără raioanele de est) al Rep. Moldova cu România, pentru trei luni ale anului 2014, a înregistrat suma de 249,3 milioane de dolari – cu 10,21% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

România se situează pe locul doi în topul ţărilor în care Rep. Moldova efectuează exporturi, deținând o pondere de 16,33 % în volumul total al exportului moldovenesc și pe locul trei în topul ţărilor din care Rep. Moldova efectuează importuri, deținând o pondere de 12,78% în volumul total al importului Moldovei. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.